Eén van de langste gebouwen van Nederland opgeleverd

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Eén van de langste gebouwen van Nederland opgeleverd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-03-2023

Half maart leverde de Bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe en Croonwolter&dros in Enschede het getransformeerde gebouw Langezijds van de Universiteit Twente (UT) op. Het ontwerp van Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild betreft een toekomstbestendig gebouw dat veel ruimte, licht en comfort voor haar studenten en andere gebruikers biedt.

Het gebouw Langezijds is gelegen op de campus van de UT in Enschede en is met een lengte van 220 meter lang één van de langste gebouwen van Nederland. Iets meer dan anderhalf jaar geleden startte de bouwcombinatie met de transformatie van dit gebouw. Vanaf april 2023 huisvest het 13.783 m2 grote gebouw ongeveer 700 studenten en medewerkers van de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de UT. De verhuizing naar het Onderwijs- & Onderzoek-plein is het sluitstuk van de integratie van ITC op de UT.  

Duurzaam met behoud van karakter

Langezijds is één van de duurzaamste gebouwen op de campus. Behalve dat het pand van energielabel G naar A+++ gegaan is, is het een transparant en toekomstbestendig gebouw dat plaats biedt aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een sfeervol eet-werkcafé.

De vroegere techniekhal is nog steeds herkenbaar dankzij het zichtbare behoud van de rauwe beton- en staalconstructie, veel glas en honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen. Er is één cruciale ingreep geweest: middels grote snede bieden drie gloednieuwe atria veel groen, daglicht, verse lucht en vormen een biotoop voor flora en fauna. Deze vormen het ‘sociale hart’ dat verbonden is met twee groene longen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.