Energieneutraal, circulair en demontabel horecapaviljoen

Actualiteiten, Nieuws

Energieneutraal, circulair en demontabel horecapaviljoen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-02-2022

KHV Architecten mag een horecavoorziening aan de Baggelhuizerplas in Assen realiseren. Het gaat om een houten, energieneutraal, circulair en demontabel horecapaviljoen. In het totaalconcept, dat ontworpen is met Evertsen Bouw BV uit Zwolle en DHH horeca BV, zijn de omgeving, architectuur, duurzaamheid en horeca samengebracht.

Het idee voor de realisatie is gebaseerd op de gedachte dat het paviljoen te gast is in het landschap. Om dat te verbeelden, steekt de architect als het ware een stuk grasmat uit de grond ter grootte van het bouwvlak. Vervolgens tilt hij de grasmat op en gebruikt hem voor het groene dak van het paviljoen. Dit glooiende vegetatiedak sluit goed aan bij de omgeving en draagt bij aan de biodiversiteit.

Opbouw

Onder het dak bevinden zich gesloten en open functies. De open functies hebben een grote transparante gevel. Deze draagt bij aan een mooie overgang tussen buiten en binnen en biedt gasten vanuit het paviljoen een prachtig uitzicht over de plas. De meer gesloten functies, zoals het sanitair en de keuken, zijn geplaatst achter een houten gevel.

De dakrand is gematerialiseerd met donker verduurzaamd hout. Deze donkere rand is een subtiele verwijzing naar de bodem van het opgetilde dak (grasmat) en contrasteert tevens met de lichte houten gevels. De grote overstekken zorgen zomers voor verkoeling en voorzien gelijktijdig in een overdekt terras. De schoorsteen is bekleed met zwerfkeien als referentie naar bestrating van de oude brink in Drentse dorpen.

Duurzaamheid

Door de combinatie van goede isolatie, een duurzame installatie en PV-panelen, is het paviljoen energieneutraal. Dit betekent dat het gebouwgebonden energieverbruik duurzaam is opgewekt.

De concessie wordt in de basis afgegeven voor 25 jaar met de opties om tweemaal met vijf jaar te verlengen. Na 25 jaar is het gebouw nog niet afgeschreven. Om die reden is volop ingezet op een demontabel gebouw. Het gehele paviljoen (op de betonvloer na) is te demonteren en te verplaatsen. Zo kan het paviljoen in zijn geheel elders een tweede leven krijgen.

Artist impressions: KHV Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.