Energiepark Leiden krijgt vorm en kleur

Actualiteiten, Nieuws

Energiepark Leiden krijgt vorm en kleur

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-12-2022

De eerste architecten voor het ‘Energiepark’ in Leiden zijn bekend. Zes architecten gaven hun visie op de totaalontwikkeling van de Stadsbouwhuis locatie. De keuze viel uiteindelijk op Orange Architects en GAAGA, omdat zij het dichtst bij het ontwikkelplan zijn gebleven. Dat was belangrijk, omdat dit plan tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met de buurt.

Orange Architects gaat 154 woningen ontwerpen in blok A en B van deelgebied J. Jeroen Schipper, architect en partner geeft aan: “Het is een prachtige locatie die door de tweeledige oriëntatie (park en stad) én de gelaagde historie volop inspiratie biedt voor het creëren van verschillende woonsferen. In onze visie toonden we hoe we binnen de meegegeven kaders nog meer kwaliteit kunnen toevoegen. Respect voor wat er is, maar door dingen net iets anders te organiseren kunnen we het ruimtelijk nog interessanter maken. Ik kijk ernaar uit om dit traject samen met het participatieplatform, ontwikkelaars en gemeente op te pakken.”

GAAGA is verantwoordelijk voor blok C met 4 gezinswoningen. Esther Stevelink MSc, architect en partner weet: “Dat we op zo’n bijzondere plek met zoveel betekenis voor Leiden mogen ontwerpen, is een mooie uitdaging voor ons bureau. De lat ligt hoog. Wij gaan er met flink wat energie en enthousiasme voor zorgen dat het gebouw met 4 gezinswoningen een pareltje in het park wordt.”

Participatie

Annemiek Hogendorp, van het participatieplatform, is tevreden over de manier waarop ook de architecten samen gekozen zijn: “De architectenselectie hebben we ook echt samen gedaan en dat vond ik erg fijn. Met uitwerking van het ontwikkelplan wordt het concreet en dus spannend. Minstens zo spannend als de weg die we hebben bewandeld om hier te komen. Ik hoop dat de mate van samenwerking onverminderd van kracht blijft.”

Over Energiepark Leiden

Het Energiepark wordt getransformeerd tot een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, cultuur, stadsnatuur, recreatie, horeca en sporten. Een echt Leidse plek waar mens en stad samenkomen. Het park wordt met fiets- en wandelroutes verbonden met de stad. Maatschappelijke functies worden versterkt en uitgebreid met culturele en ambachtelijke activiteiten. Bijzonder is dat de plannen voor het nieuwe Energiepark mede door omwonenden zijn geïnitieerd. Een burgerinitiatief heeft samen met de gemeente Leiden en de twee gebiedsontwikkelaars het ontwikkelplan gemaakt. De energie van de buurt komt terug in deze energieke plek, waar je gezond woont en leeft. Tussen de Langegracht en Maresingel komen rond de 250 duurzame woningen in een groene omgeving die klaar is voor de toekomst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.