Escher plafond na 44 jaar weer zichtbaar

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Escher plafond na 44 jaar weer zichtbaar

Door: Petra Starink | 11-02-2016

In 1951 werd de eerste fabriek (het huidige Philips Museum) van Philips verbouwd tot Licht Demonstratie Laboratorium. Louis Kalff ontwierp het interieur en vroeg aan graficus M.C. Escher een plafond te ontwerpen. In 1972 werd het plafond ontmanteld en opgeslagen. In het Philips Museum in Eindhoven zijn enkele delen van het Escher plafond na 44 jaar weer te zien. Het gaat om twee plafondpanelen. Ze zijn te zien tijdens de tentoonstelling ‘Celebrating 90 Years of Design at Philips’.

Louis Kalff en M.C. Escher

In 1917 werkten Louis Kalff en M.C. Escher samen aan de studenten-almanak in Delft. 33 jaar later vraagt Kalff M.C.Escher om een ontwerp waarbij op speelse wijze gebruik zou kunnen worden gemaakt van licht en donker, dus glas en b.v. triplex, voor de inrichting van het oude fabriekje voor het 60-jarig jubileum van Philips. Dit resulteerde in een plafond van ruim 8 bij 9 meter. Op de plafondpanelen vliegen de afgebeelde dieren door de lucht en beïnvloeden met hun doorschijnende vleugels het licht.

Design binnen Philips

In het ‘DemLab’ toonde Philips nieuwe ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van licht en het plafond paste goed in deze omgeving. Toen het pand in 1972 grondig werd gerenoveerd is het plafond verwijderd en lange tijd opgeslagen. Het Philips museum viert met `Celebrating 90 Years of Design at Philips’ de ontwikkeling van design binnen Philips. Aan de hand van herkenbare en unieke producten, prototypes, foto’s en verhalen geeft de expositie een boeiend beeld van de rol van design door de jaren heen.

De tentoonstelling ‘Celebrating 90 Years of Design at Philips’ is nog tot en met 17 april te zien in het Philips Museum, Emmasingel 31,  5611 AZ Eindhoven
Foto’s: Philips Company Archives

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.