ESIC van cepezed geopend

Nieuws

ESIC van cepezed geopend

Door: maurice | 07-12-2011

Als alles volgens plan loopt, opent gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Liesbeth Spies morgen het innovatieve en duurzaam gebouwde European Space Innovation Center (ESIC) in Noordwijk. ESIC is een mini-campus voor kennisintensieve lucht- en ruimtevaart gerelateerde bedrijven.

Architectenbureau cepezed ontwierp voor The European Space Innovation Centre in Noordwijk een bedrijfsverzamelgebouw. Kernwoorden bij het ontwerp waren openheid, transparantie en duurzaamheid. Cepezed koos voor een U-vormige plattegrond rondom een atrium. Zowel buiten- als binnengevels zijn grotendeels van glas. Om te grote opwarming te voorkomen wordt de zon geweerd door een gekromd sedumdak op het zuiden. Dit dak vormt één geheel met het eveneens gekromde glasdak van het atrium, dat is uitgevoerd met koudgebogen glas. Aan de onderzijde van het gekromde dak is een dakgoot aangebracht, die volledig aan het oog onttrokken is door een afdekking met PV-panelen.

Integraal ontwerp

Architect Hans Cool vertelt dat hoog is ingezet op een ontwerp waarbij klimaat- en luchtregeling zo veel mogelijk in de bouwkundige constructie zijn geïntegreerd. Het ontwerp is volledig 3D in BIM opgezet. De integratie leidde onder meer tot de keuze voor betonkernactivering. Maar cepezed wilde niet het reguliere, traag reagerende systeem. “We wilden een lichte vloerconstructie met weinig warmteaccumulatie.”

De keuze viel op een Comflor staalplaatbetonvloer (met 70 mm betondekking op de 210 mm hoge ribben), met de leidingen voor betonkernactivering zo dicht mogelijk op de staalplaat. Daardoor gaat de staalplaat zelf werken als stralingsoppervlak. En dat maakt het systeem dus veel sneller dan reguliere betonkernactivering. Ook kon dit systeem worden toegepast in het dak, terwijl de staalplaatbetonvloer op zichzelf heel geschikt bleek voor het maken van een gebogen dak.

De onderzijde van de staalplaatbetonvloer is vanwege deze benutting in het zicht gebleven. Leidingen voor elektra en data en dergelijke zijn daaronder opgehangen in kabelgoten met vrijwel dezelfde uitstraling als de staalplaatbetonvloer. Verlichting is rechtstreeks aan de onderzijde van deze kabelgroten gemonteerd.

Lees meer over dit project in Bouwwereld 12. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

ESIC van cepezed geopend

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.