Estel Residence wint Architectuurprijs Nijmegen

Estel Residence wint Architectuurprijs Nijmegen

Nieuws
Door: Petra Starink | 10-02-2020

De transformatie van het voormalige kantoorgebouw van Haskoning tot het luxe appartementencomplex Estel Residence heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2020 gewonnen.

Geslaagde transformatie

De jury van de Architectuurprijs Nijmegen onder voorzitterschap van Mireille Jeurnink (directeur vastgoedontwikkeling bij Van Wonen) was unaniem lovend over de ‘tot in detail uitgevoerde’ transformatie van het Estel-gebouw door Teake Bouma architectuur/stedenbouw. ‘Het gebouw straalt een vanzelfsprekendheid uit die te danken is aan de perfectionistische transformatie en het respect voor het originele ontwerp. Bewonderenswaardig en een voorbeeld van hoe we met jonge monumenten moeten omgaan.’ Opdrachtgever Fiduvast kreeg ook complimenten: kwaliteit ging hier duidelijk boven kwantiteit, aldus de jury.

Bastei ontvangt publieksprijs

De meeste van de 3000 publieksstemmen gingen naar De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie aan de Waalkade. Vooral het respect voor de Nijmeegse geschiedenis, de omgeving en de creatieve wijze waarop architecten van Roosmalen van Gessel omgingen met de opgravingen, werden gewaardeerd.

Duurzaamheidsprijs naar De Getijden

De duurzaamheidsprijs ging naar het CPO-project De Getijden van NEXIT architecten. De holistische aanpak van het project, waarbij de sociale betekenis van duurzaamheid evengoed invulling kreeg als de technische, was voor de jury doorslaggevend. Een voorbeeldproject in alle aspecten, aldus een unanieme jury.

Voor de Architectuurprijs Nijmegen 2019 waren 10 projecten genomineerd. Woningcorporatie Talis kreeg nog een eervolle vermelding voor de manier waarop ze de Kolpingbuurt heeft heringericht.

Architectuurcentrum Nijmegen

De tweejaarlijkse architectuurprijs wordt georganiseerd door het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) in opdracht van de gemeente Nijmegen. Met deze waardering voor hoogwaardige stedelijke ontwikkeling willen de partijen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen, bewoners van de stad betrekken bij hun leefomgeving en aan architecten, bouwers, woningcorporaties, bestuurders en bewoners een discussie- en ontmoetingsplatform bieden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.