Gispen Specials-De klant is koning

Exposities

Gispen Specials-De klant is koning

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-09-2016

Iedere interieurliefhebber heeft wel iets van Gispen in huis, en iedereen kent de stalen buismeubelen en de Giso-lampen. Museum Boijmans van Beuningen viert het 100 jarig bestaan van het oer-Hollandse merk met een jubileumexpositie rond een aantal minder bekende ontwerpen: de ‘specials’ objecten die in opdracht vervaardigd zijn. Sommige ontwerpen zijn nog nooit eerder vertoond.

De stalen buismeubels van industrieel ontwerper Willem Hendrik Gispen werden in de jaren 20 vooral gezien als iets voor op kantoor of in ziekenhuizen. Veel later dringen zijn lampen, tafels en fauteuils door tot de Nederlandse interieurs.

Rijdende wieg

Een aantal ontwerpen uit de reguliere meubellijn van Gispen werd ooit in opdracht vervaardigd. Achter de ontstaansgeschiedenis van deze zogenoemde ‘specials’ zit vaak een bijzonder verhaal. Voor het Groningse echtpaar Hendrik Linge en Dina Duintjer ontwierp Gispen in 1935 een wieg voor hun eerste kind. De wieg kreeg hetzelfde rechthoekige onderstel als de verrijdbare theetafels die Gispen vanaf 1933 produceerde. Boven het wiegje werd een stang aangebracht waarover het hemeltje werd gedrapeerd, daarmee werd de zakelijkheid enigszins verzacht.

Relaxfauteuil nummer 404

Een andere ‘special’ maakte Gispen voor de Holland Amerika-lijn. In 1936 werd de ontwerper uitgenodigd mee te werken aan de inrichting van het passagiersschip SS Nieuw Amsterdam. Naast tafeltjes voor op het dek en tuimelrookstandaards, ontwierp hij ook een relaxfauteuil. Deze fauteuil met zijn kenmerkende, iets naar buiten staande poten en een comfortabel zitkussen werd uiteindelijk opgenomen in de collectie als no. 404 en werd een bestseller.

Hutten en Baas

Op de tentoonstelling is ook aandacht voor de Designcollectie van de firma Gispen. Hier staan tegendraadse meubelen centraal, bedacht door toonaangevende ontwerpers als Richard Hutten, Anke Bernotat en Maarten Baas.

Open Monumentendag

De tentoonstelling Gispen Specials – De klant is koning, wordt geopend op 10 september. De tentoonstelling duurt tot 26 februari 2017.  Op 9 oktober kunnen bezoekers in het Museum Boijmans van Beuningen hun Gispen product laten taxeren door een deskundige.

Meer informatie over de tentoonstelling www.boijmans.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.