Kossmann.dejong prikkelt zintuigen op Maria tentoonstelling

Exposities

Kossmann.dejong prikkelt zintuigen op Maria tentoonstelling

Door: Petra Starink | 14-03-2017

Kossmann.dejong heeft het ontwerp gemaakt voor de tijdelijke tentoonstelling Maria in het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Langs een inspirerende route worden bezoekers worden meegenomen naar hogere sferen. De symboliek van Maria is in de hele tentoonstelling zichtbaar en voelbaar.

Chronologische vertelling

Om de grote verscheidenheid van Maria te tonen is gekozen voor een chronologische vertelling van haar leven in de lange kloostergangen. In de zalen daaromheen zijn verschillende thema’s uitgelicht, zoals ‘Oermoeders en godinnen’, ‘Devotie’ en ‘Maria in de hedendaagse kunst’. Met een mix van audiovisuele middelen, kleur, licht en geluid is steeds een andere wereld gecreëerd.

Gefilterd daglicht

In de hoofdtentoonstellingsruimte zorgt een schakering van kleurfolies op de ramen voor gefilterd en gekleurd binnenvallend daglicht en in combinatie met diverse soundscapes ervaren bezoekers een prikkeling van de zintuigen. Daarbij is gezocht naar een spannend samenspel tussen oud en nieuw; historische iconen, schilderijen en pieta-figuren zijn geplaatst naast hedendaagse vertalingen van Maria in tatoeages en video-installaties.

Opgetild van vloer

Om zoveel mogelijk focus op de kunstwerken te verkrijgen, heeft Kossmann.dejong de artefacten autonoom in de ruimte geplaatst, opgetild van de vloer en los van de wanden. De eeuwenoude kloostergangen zijn een onderdeel van de tentoonstelling evenals de binnentuin, daarin staat een Maria-sculptuur letterlijk en figuurlijk centraal.

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling Maria is nog te zien tot en met 20 augustus 2017 in het Museum Catharijneconvent
Adres: Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Fotografie: Thijs Wolzak

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.