Must See: verfrissende blik op Nederlandse iconen

Exposities

Must See: verfrissende blik op Nederlandse iconen

Door: Petra Starink | 12-05-2021

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat in 2021 in het teken van toerisme. Tot 25 oktober 2021 is hier de tentoonstelling Must See te zien. Curator van de tentoonstelling Anne van der Zwaag nodigde vijftien kunstenaars en designers uit om een site-specific kunstwerk te maken over Nederlandse iconen als kaas, klompen en bloemen. Veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied en hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland.

Nederlandse iconen

Ontwerper Lex Pott boog zich over de ‘Visserij’ en creëerde een betoverend gekleurd net dat als een grote sculptuur boven het taanveld hangt. Beeldend kunstenaar Maze de Boer nam het icoon ‘Koeien’ voor zijn rekening en bedacht voor de oude boerderij ‘Baard’ twee installaties: een interactieve symfonie getiteld ‘Stemvee’ en een kinetisch kunstwerk opgebouwd uit overstromende melkbussen – een visuele verwijzing naar massaconsumptie. In de Markerhaven is de ‘Windwijzer’ van jong talent Boris Maas te vinden, waarin Nederland als waterland centraal staat. Maas maakte een grote spiegel die bewegend op de wind naar bakboord en stuurboord wijst.

Sander Wassink vertaalde de Nederlandse properheid naar een eigentijdse installatie die ook gaat over hygiëne anno 2021. Hij plaatste meerdere zeepsculpturen op de oude boenstoepjes in het museum als verwijzing naar de wasdagen van vroeger en naar het veelvuldig handenwassen van tegenwoordig. Bij de visrokerij kunnen bezoekers gebruikmaken van een van de zeepsculpturen.

Oude ansichtkaarten

In het binnenmuseum spelen meerdere kunstenaars met de rijke collectie van het Zuiderzeemuseum. Grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf deed uitgebreid onderzoek naar oude ansichtkaarten en hoe die het beeld van Nederland hebben bepaald. In een multimediale installatie opgebouwd uit vijf reusachtige ansichtkaarten, combineert ze oude foto’s en filmfragmenten met eigentijdse beelden, illustraties, animaties en muziek. Illustrator Suzan Hijink boog zich over een toeristisch icoon dat al eeuwenoud is: het souvenir. Ze creëerde een panorama waarin dezelfde afbeeldingen steeds terugkomen, ook wel bekend als het ‘Droste-effect’. 

Must See

De tentoonstelling is te zien vanaf het moment dat het museum weer open mag voor publiek. Kijk op de website van het Zuiderzeemuseum voor meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.