Gelderse Stadstuin combineert architectuur, landschap en openbare ruimte

Actualiteiten, Nieuws

Gelderse Stadstuin combineert architectuur, landschap en openbare ruimte

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-04-2023

Voor De Gelderse Stadstuin in Ede maakte MIX architectuur een totaalvisie waarin openbare ruimte, architectuur en landschap zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. In deze woonbuurt in het World Food Center draait alles rond de thema’s voedsel, natuur en collectiviteit.

De Gelderse Stadstuin ligt op Veld K van gebiedsontwikkeling World Food Center. Het voormalige kazerneterrein wordt getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. Typerend zijn de historische kazernegebouwen én het bosrijke landschap. Het appartementengebouw is inmiddels in aanbouw en de bouw van de grondgebonden woningen start in juni. Naar verwachting wordt het plan in het najaar van 2024 opgeleverd.

MIX architectuur maakte de totaalvisie voor De Gelderse Stadstuin in opdracht van ontwikkelcombinatie World Food Center Development (BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Green Real Estate en Van Wijnen) en in nauwe samenwerking met Gemeente Ede. Behalve het stedenbouwkundige plan maakte MIX architectuur ook het ontwerp van het appartementengebouw. De grondgebonden woningen zijn deels door MIX architectuur en deels door Weusten Liedenbaum Architecten ontworpen.

Woningen

De verschillende oriëntaties van de woningen geven elk woningtype een unieke relatie met het landschap. Door het hoogteverschil in het plangebied is er een natuurlijk verloop wat een extra gelaagdheid en dimensie geeft. Verder grenzen de woningen zowel aan de collectieve tuin in het midden als het omliggende landschap. De woningen aan de westzijde grenzen direct aan het voedselbos.

Appartementengebouw

Het U-vormige appartementengebouw omvat 46 woningen en staat op de kop van het woonveld op een betonnen plint met geïntegreerde terrassen. De plint maakt het natuurlijke hoogteverschil beleefbaar en vangt dat op met een dubbelhoge entree. Deze royale ruimte verbindt routes, plekken en mensen.

De transparante architectuur is gericht op de omgeving. Horizontale banden zorgen voor een krachtige begeleiding van de centrale as. Woningbrede buitenruimtes verbinden de woonruimte met het landschap.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.