Gerenoveerde Universiteitsbibliotheek Rotterdam

Nieuws

Gerenoveerde Universiteitsbibliotheek Rotterdam

Door: Petra Starink | 28-06-2017

De gerenoveerde Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt op donderdag 29 juni officieel geopend. Architect Jef van den Putte tekende voor het ontwerp. De bibliotheek biedt ruimte aan 900 studieplekken en is ruim en licht. De renovatie maakt deel uit van Campus in Ontwikkeling, het vernieuwen van de campus van tot een plek waar het aantrekkelijk is om te studeren, werken en wonen.

Het huidige gebouw van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam is gebouwd in 1968. Het had niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, maar moest ook aangepast worden aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken.

Transparantie en daglicht

In de nieuwe UB draait het om ontmoeting, samen werken en studeren. Om dit optimaal te kunnen faciliteren zijn alle ingrepen gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid en daklichten zorgen voor meer licht. Trappenhuizen en brandscheidingen zijn in glas uitgevoerd.

Sobere natuurlijke materialen

Alle gevelkozijnen zijn vervangen door stalen, geïsoleerde kozijnen voorzien van drievoudige beglazing. Voor de materialisatie is gezocht naar sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten die passen bij het oorspronkelijke gebouw en aansluiten bij de overige renovaties van monument Woudestein: wanden en kolommen van schoon beton, kozijnen van zwart staal, grijze gietvloer en zwart tapijt, houten lattenplafond (eiken) en metalen cassettes (licht brons).

De UB heeft naast de bestaande entree via de loopbrug naar het hoofdgebouw  een nieuwe entree gekregen aan de Institutenlaan, een belangrijke as op de campus. Zij heeft hiermee een eigen gezicht en adres gekregen en is daarmee beter in staat de bezoekersstromen op een vanzelfsprekende wijze op te nemen.

Projectgegevens

Architect:  Jef van den Putte 
Periode: 2014-2017
Opdrachtgever: Erasmus Universiteit Rotterdam, EFB
Programma: 9000 m2 bibliotheek, onderwijsruimte, flexibele kantoorruimte,  archief
Opdracht: total engineering; samenwerkingsverband met ABT
Fotografie: Roos Aldershoff

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.