Grootse kerstbal op Infoversum Groningen

Nieuws

Grootse kerstbal op Infoversum Groningen

Door: Jacqueline Knudsen | 11-12-2017

Afgelopen vrijdag werd om 5 uur ’s middags ’s werelds grootste kerstbal verlicht. In werkelijkheid is de bal de koepel van het voormalige Infoversum in het Groningse Ebbingekwartier. Gebouwd als een 3D full dome theater voor wetenschap, bedrijfsleven en cultuur door architectengroep Archiview, opende het Infoversum in 2014 haar deuren. De basis van het ontwerp was de koepel, het hart van het gebouw. De koepel ziet er uit als een witte oogbal, en de cortenstalen huid welft zich als een oogkas om de dome. De bal heeft een diameter van 26 meter en is 19 meter hoog.

In 2015 is het Infoversum failliet gegaan en in 2016 verkocht. Sinds september 2016 is het gebouw in gebruik als restaurant en ruimte voor films, concerten en andere events, onder de naam DOT.

6.000 lampjes

Het ontwerp van het lichtkunstwerk is van Maria Koijck. Lichtpunt Theatertechniek beplakte het gebouw met zesduizend lampjes zodat het op een enorme kerstbal lijkt. De lampjes veranderen van kleur en kunnen op verschillende snelheden knipperen. De lampen zijn in Nederland ontworpen en in China gemaakt. Onder elk lichtje zit een sterke magneet waarmee het op het dak is geplakt. Helemaal bovenin is een ijzeren frame op de koepel geplaatst, een kroon van 5,5 meter en een haakje, net als bij een echte kerstbal. Ook de kroon is versierd met strengen kerstlampjes. Na de kerst blijven de lampjes op de koepel zitten en worden gebruikt bij andere evenementen, zo verandert met Koningsdag de verlichting in een kroon.

Tekst en fotografie: Jacqueline Knudsen

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.