Het Nieuwe Bouwen centraal op postzegels

Nieuws

Het Nieuwe Bouwen centraal op postzegels

Door: Petra Starink | 17-09-2018

De filosofie van het Nieuwe Bouwen staat centraal op de nieuwste architectuurpostzegels van PostNL. Deze architectuurstroming die zich afspeelde tussen 1916 en 1935 werd gekenmerkt door functionaliteit, het ontbreken van versieringen, de toepassing van moderne technieken en het gebruik van moderne materialen als beton, staal en glas. Herkenbaar voor het Nieuwe Bouwen zijn platte daken, witgepleisterde gevels, licht, lucht en ruimte. De postzegels zijn vanaf 17 september verkrijgbaar via postkantoor, website en Bruna-winkels.

Markante gebouwen

Op de postzegels staan zwart-witfoto’s van vijf markante gebouwen: het kantoorgebouw van Coöperatie De Volharding in Den Haag (1928), het sanatorium Zonnestraal in Hilversum (1928), de Van Nellefabriek in Rotterdam (1931), de Rietveldhuizen aan de Erasmuslaan in Utrecht (1931) en het Glaspaleis Schunck in Heerlen (1933).

Wit pleisterwerk speelt grote rol in het Nieuwe Bouwen

Van ieder gebouw is een overzichtsfoto en een uitsnede van een architectuurtekening of plattegrond afgebeeld. Grafisch ontwerper Ariënne Boelens uit Rotterdam koos voor zwart-wit vanwege de belangrijke rol die wit pleisterwerk in het Nieuwe Bouwen speelde. “Ook in de typografie heb ik een hommage gebracht aan de jaren twintig, met een letter in de stijl die toen populair was”, aldus Boelens. “Een beetje bombastisch, met veel combinaties van dikke, dunne en dubbele lijnen.”

Architectuurreeks

Het postzegelvel Architectuur Nieuwe Bouwen is het tweede in de architectuurreeks die PostNL uitbrengt. De eerste postzegels uit 2017 stonden in het teken van de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.