Jan Cremer in 3D in Enschede

Nieuws

Jan Cremer in 3D in Enschede

Door: Jacqueline Knudsen | 17-08-2011

Voor het toekomstige Cremer Museum in Enschede heeft Westo Prefab Beton Systemen enorme prefab sandwichelementen geproduceerd waarin een 3D vertaling van de beroemde coverfoto van ‘Ik, Jan Cremer’verwerkt is. Het ontwerp voor het museum is van Bjarne Mastenbroek (SeARCH)  in samenwerking met Rem Koolhaas.

Van Balengebouw naar Cremer museum

Het voormalige katoenpakhuis  Het Balengebouw had een verdiepingshoogte van slechts 2.20 m en is voor de nieuwe museale functie ingrijpend veranderd. Door de begane grond vloer te verdiepen ontstaat een vrije hoogte van 4 meter. Hiermee is deze geschikt als museum, bedoeld voor tijdelijke tentoonstellingen. Op de tweede verdieping is het gebouw horizontaal doormidden gesneden en de bovenbouw opgetild. Hier komt het café/restaurant. De gevel van deze geheel glazen verdieping loopt  aan de noordzijde door in enkele uitkragende trappen die in verbinding staan met de afzonderlijke bouwdelen. De ontsluiting loopt als glazen trappen en gangen om het gebouw heen. De bovenste etage is verhoogd, hier zal de Cremer collectie tentoongesteld worden. Tegen de oostzijde van de oudbouw is een nieuw volume geplaatst. Hierin komen de museumshop, atelier- en kantoorruimten.

Betonnen reliëfs

In elke betonplaat is een reliëf van de bekende foto van Jan Cremer op de Harley Davidson verwerkt. De platen worden naast elkaar geplaatst, waardoor een herhaling van de beelden ontstaat. Afhankelijk van de montage op de gevel worden diverse afmetingen gemaakt. Tevens zijn meerdere sandwichelementen voorzien van een uitsparing waar de raamkozijnen in geplaatst worden. Het geheel zal een natuurlijke uitstraling krijgen door de bruin/rode kleur van het beton, die aansluit op het bestaande metselwerk van het gebouw. De elementen zijn 1,5 tot 9 meter lang en 2 tot 4,5 meter hoog.  Hoofdaannemer van het project is Paul Hardonk Bouw. Het museum voor Jan Cremer – oud-inwoner van Enschede – wordt gebouwd in opdracht van  De Woonplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.