KCAP wint prijsvraag station Nanterre

Nieuws

KCAP wint prijsvraag station Nanterre

Door: Petra Starink | 14-07-2014

KCAP Architects & Planners heeft de eerste prijs gewonnen in de architectuurprijsvraag voor een nieuw station in Nanterre, ten westen van Parijs.  Réseau Express Régional is een regionaal hogesnelheid treinnetwerk binnen Parijs. Het programma omvat het ontwerp van een treinstation, een 14.000 m² kantoorgebouw en vier bruggen.

Het nieuwe station is gepland in een spoorareaal grenzend aan de voormalige industriële site ‘Les Groues’. Dit gebied wordt tot 2025 getransformeerd tot een levendig stadsdeel voor wonen en werken. “Het nieuwe station is de eerste stap in de ontwikkeling van Les Groues. De bruggen verbinden het gebied met de stad.

Ontwerp de Twist

Het voorstel met de naam ‘Twist’ bestaat uit een station en een kantoorgebouw dat op verscheiden manieren op de stedelijke context reageert: met een lichte knik volgt het gebouw de Boulevard de La Défense en de Terrasses de Nanterre. Deze twist creëert ter plaatse van de terugsprong ruimte voor een plein. De stationshal is een uitsparing uit het kantoorvolume en vormt een groot raam met uitzicht over de stad. De aluminium gevel van het gebouw biedt maximale transparantie en het ontwerp van de bruggen is zo licht mogelijk om de focus op de skyline van La Défense te versterken.  Realisatie van het station wordt verwacht in 2020.

KCAP werkte samen met ARCADIS (engineering en teamleider), Explorations Architectures (brugontwerp en infrastructuur), D’ici là (landschap), Franck Boutte Consultants (duurzaamheid) en Mazet et associés (kostenadviseurs).
Bron en beeldmateriaal: KCAP Architects & Planners.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.