Kokoon modulair woningsysteem

Nieuws

Kokoon modulair woningsysteem

Door: Petra Starink | 24-07-2018

Het slimme modulaire bouwsysteem Kokoon is ontworpen voor tijdelijke  huisvesting. Modules kunnen eenvoudig worden vervoerd en gestapeld. De prototypes van Kokoon zijn ontworpen en gebouwd door de Wood Program Studio aan de School voor Kunst, ontwerp en architectuur van de Aalto University in Finland. Kokoon was één van de winnaars van Wood’s Metsä Open Source Wood-prijs.

Onderzoek naar verschillende houtproducten 

In 2016 werden de eerste Kokoon-modules gefabriceerd in de werkplaats van de Aalto University in Otaniemi, Espoo. Het ontwerpteam onderzocht verschillende houtproducten om de modules mee te bouwen. Gekozen werd voor Metsä Wood’s Kerto® LVL (gelamineerd fineerhout) als hoofdproduct vanwege zijn materiaalefficiëntie. De eigenschappen zorgden voor een relatief compacte muuropbouw, die meer leefruimte biedt binnen de module.

Modules constructief ontworpen

De modules zijn constructief ontworpen om zelfdragend te zijn en ragen het gewicht van maximaal twee modules die er bovenop worden gestapeld.
Op elke hoek een gelamineerde kolom, één op elke hoek, brengen de belasting omlaag doorheen de gemonteerde modules. De lasten van de modules worden afgedragen via de vier gelamineerde kolommen, één op elke hoek.  Extra windverbanden waren niet nodig vanwege de hoge sterkte en stijfheid van de platen.

Prototypemodules Kokoon

Het gebruik van geprefabriceerde houten elementen maakt de constructie efficiënter en verbetert de kwaliteit van bouwprojecten. De prototypemodules van Kokoon werden off-site geprefabriceerd in de werkplaats van de Aalto University in Otaniemi, Espoo. De modules werden vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd, waar ze werden gestapeld, onderling gekoppeld en afgewerkt. De modules bleken relatief eenvoudig te demonteren en te vervoeren en werden vier keer verhuisd naar verschillende locaties in de omgeving van Helsinki. De Kokoon-modules zijn te zien in het Museum of Finnish Architecture en op het terrein van het muziekfestival Flow. Hoewel ze meerdere keren opgetild en getransporteerd werden, zorgen de platen ervoor dat de stijfheid van de modules bewaard blijft.

Open Source WoodD

Open Source Wood van Metsä Wood is een samenwerkingsplatform voor architecten en ingenieurs om hun innovaties op het gebied van modulaire houtconstructie te delen. De beste innovaties die gebruik maken van Kerto® LVL, zoals Kokoon, worden bekroond door het expert panel van Open Source Wood. Het doel is om kennis uit te wisselen en samenwerking rond modulaire houtconstructies te bevorderen. Meer informatie is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.