Koning opent hoofdkantoor Koninklijke Boon Edam

Actualiteiten, Nieuws

Koning opent hoofdkantoor Koninklijke Boon Edam

Door: Marjolein de Wit - Blok | 13-11-2023

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 8 december in Edam het nieuwe gebouw van Koninklijke Boon Edam dat dit jaar 150 jaar bestaat. Het ontwerp van de grootschalige renovatie is van de hand van TBE-ZA architecten en richt zich op rust en helderheid.

Boon Edam is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van tourniquetdeuren, beveiligingsdeuren en -sluizen, toegangspoortjes en doorloopsluizen. Wereldwijd. Het kantoorgedeelte van het hoofdkantoor in Edam heeft in de afgelopen decennia het noodzakelijke onderhoud gehad, maar een grote verbouwing bleef achterwege. Daarom werd het bestaande gebouw volledig gestript en deels gesloopt om met een nieuwe uitstraling aansluiting te vinden bij het ambitieniveau van Boon Edam.

Ontwerp

TBE-ZA architecten legde een focus op een rustig en helder ontwerp. Onder meer door gebruik te maken van ritmiek en herhaling en de nadruk op de horizontaliteit van de langgerekte gevel te leggen. Voorheen waren het drie losse kantoorpanden die zijn samengevoegd, waardoor er één gevelbeeld is ontstaan en het – net als het bedrijf – meer allure krijgt naar de omgeving toe.

Door het rechttrekken van de schuine kappen op de bovenste verdieping zijn er binnen het bestaande volume meer bruikbare vierkante meters ontstaan. Daarnaast is het gebouw transparanter geworden, waardoor er een betere connectie ontstaat met de omgeving en zichtbaar is wat er bij Boon Edam gebeurt. Daarbij is aan de voorzijde een geheel glazen pui te zien die deel uitmaakt van een showroom met de allernieuwste draaideur als toegangspoort.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van het gebouw zit hem vooral in het behoud van het bestaande casco, inclusief de staalconstructie en het gebruik van prefab elementen. Bij de materialen is nagedacht over onderhoudsarme producten die hun uitstraling door de jaren heen behouden. Bijvoorbeeld de groene panelen die zijn uitgevoerd in zink en aansluiten bij de kleur van Boon Edam.

Opening

Op 8 december wordt het pand geopend. Tijdens de rondleiding krijgt Koning Willem-Alexander uitleg van medewerkers over verschillende onderdelen in het productieproces, zoals assemblage, zagerij, walserij, service en installatie, innovaties en duurzaamheid. Na de rondleiding spreekt hij in het Experience Center met eigenaar Niels Huber en lokale ondernemers over maatschappelijke verantwoord ondernemen en de rol van het familiebedrijf in de regio.

Niels Huber: “Als oer-Hollands familiebedrijf dragen we zorg voor onze medewerkers, hun geliefden en hun leefomgeving. Zoals dat traditiegetrouw geschiedt bij grote werkgevers in de polder. Steeds meer bedrijven binnen de gemeente zijn inmiddels in buitenlandse handen en niet meer Nederlands. De kleinschalige betrokkenheid van familiebedrijven wordt steeds minder. Koninklijke Boon Edam staat echter na 150 jaar nog steeds als rots in de branding.”

Medewerkers, belangrijke klanten, leveranciers en partners zullen worden uitgenodigd om de officiële opening bij te wonen. Gasten zullen een rondleiding krijgen door het vernieuwde gebouw, met daarin kantoorruimtes, een experience centre en een productiefaciliteit. Ze zullen het gehele productieproces te zien krijgen, evenals belangrijke ontwikkelingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.