OPCW Centre for Chemistry and Technology geopend

Actualiteiten, Nieuws

OPCW Centre for Chemistry and Technology geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-05-2023

Op vrijdagmiddag 12 mei opende Zijne Majesteit de Koning officieel de deuren van het nieuwe Centre for Chemistry and Technology, onderdeel van OPCW. In aanwezigheid van Fernando Arias, directeur-generaal van OPCW, Paul Huijts, secretaris-generaal van het Ministerie van Buitenlandse zaken, en overige betrokkenen werd de opening feestelijk gevierd. Ector Hoogstad Architecten ontwierp een representatief gebouw met een krachtig architectonisch uitstraling passende bij een internationale organisatie.

In 2013 ontving OPCW, een onafhankelijke internationale organisatie, de Nobelprijs voor de Vrede voor haar uitgebreide inzet tegen het gebruik van chemische wapens of de dreiging hiervan. De organisatie voert wereldwijd inspecties uit, waarbij betrouwbaarheid van cruciaal belang is omdat de uitkomsten boven elke twijfel verheven moeten zijn. Het nieuwe ChemTech Centre is zo ontworpen dat het alle werkprocessen van OPCW, die worden gekenmerkt door strenge protocollen en veiligheidsvoorschriften, optimaal ondersteunt.

Efficiënt en veilig

Het gebouw bevat laboratoria, een opslag- en expeditieruimte voor instrumentarium, kantoren en trainingsfaciliteiten. Alle ruimten die met missies en onderzoek te maken hebben, van expeditie tot onderzoeklabs, zijn op het maaiveld gesitueerd waardoor uitzendingen efficiënt en snel kunnen plaatsvinden. Bovendien leggen materieel en verzamelde monsters zo binnen het gebouw een korte, eenvoudige en veilige weg af.

Rondom een centrale hal bevinden zich diverse trainingslaboratoria en instructiezalen waar opleidingen worden gegeven, variërend van chemische analyse tot emergency preparedness & response. De centrale hal heeft extra hoogte en brengt daglicht diep in het gebouw. De ruimte biedt zicht op de verschillende onderdelen van het ChemTech Centre en is zo ontworpen dat grotere gezelschappen hier makkelijk kunnen samenkomen voor kennisuitwisseling en ontmoeting.

‘Het ChemTech Centre zorgt ervoor dat OPCW de snelle ontwikkelingen in de wetenschap en de technologie bij kan houden. Ook kunnen hier experts worden opgeleid van de lidstaten die deel uitmaken van de organisatie’, legt Fernando Arias, directeur-generaal van OPCW, uit.

Gezond en duurzaam

Door de vorm van de beschikbare kavel en het hybride programma van het ChemTech Centre heeft het gebouw een onregelmatige vorm gekregen. De toepassing van horizontale gevelverbanden organiseert de per programmaonderdeel variërende behoefte aan transparantie en straalt tevens rust en balans uit.

De gevels zijn bekleed met hout en metalen beplating boven een metselwerken plint. Om opwarming door zoninstraling te voorkomen en energiegebruik voor koeling te beperken zijn de gevels, zoals gebruikelijk in het werk van EHA, oriëntatieafhankelijk ontworpen. Een geleiding van klimplanten op de noordgevel ondersteunt de lokale biodiversiteit. Ook de installaties en de uitrusting van de laboratoria zijn ontworpen vanuit de wens een zo energiezuinig mogelijk gebouw te realiseren. De daken van het gebouw zijn volledig voorzien van groen in combinatie zonnepanelen.

Herkenbare sferen

Ector Hoogstad Architecten ontwierp een interieur bestaande uit drie herkenbare sferen. De omgeving van de equipment and logistics centre is sober en doelmatig en heeft een bijna industrieel karakter. De laboratoria zijn zakelijk, licht en helder en zijn vanzelfsprekend uitgewerkt om te voldoen aan alle zware eisen van hygiëne en veiligheid. In de bijeenkomstruimten en de centrale hal zijn houten afwerkingen, kleur en beplanting toegevoegd aan het palet, waarmee een warme en representatieve sfeer wordt bereikt.

EHA maakte het ontwerp voor het ChemTech Centre op basis van een intensief co-design proces met opdrachtgever en gebruikers, dat vanwege de COVID-pandemie volledig digitaal werd georganiseerd. Het gebouw werd vervolgens binnen planning en budget opgeleverd en kon worden gerealiseerd dankzij genereuze donaties van het grote deel van de 193 bij OPCW aangesloten lidstaten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.