Stad van Morgen: De verdichtingsopgave

Lezingen

Stad van Morgen: De verdichtingsopgave

Door: Petra Starink | 26-02-2019

In de serie Stad van Morgen organiseert Architectuurcentrum Aorta 12 maart een lezing over de toekomst van de leefomgeving en uitdagingen voor de stad Utrecht. Dit keer gaat het over de verdichtingsopgave. Met presentaties van Studioninedots over Wisselspoor, TANGRAM over de Galaxy Tower en OKRA over hun plan voor de Merwedekanaalzone.

Dicht, dichter, dichtst

Utrecht verwacht in 2040 ruim 430.000 inwoners te tellen, een groei van ruim een kwart ten opzichte van 2018 . De leefomgeving staat voor grote uitdagingen. Ons klimaat verandert. Wij krijgen te maken met meer extreme hete dagen, veel regen en periodes van droogte.
Infrastructuur van waterwegen, riolering en stadsnatuur is daarop niet ingericht. De stad wil in korte tijd energieneutraal zijn. Hoe zorgen we in deze opgaven dat iedereen in de stad meekomt en is er voldoende plek om naast wonen ook te werken en te recreëren? In de lezing Dicht, dichter, dichtst wordt ingegaan op de kracht van het ontwerp bij één van de grootste topics; de verdichtingsopgave van Utrecht. In 3 presentaties worden er mogelijkheden getoond hoe deze opgave opgepakt kan worden

Albert Herder van Studioninedots

Albert Herder van Studioninedots spreekt over Wisselspoor, de historische 11 hectare grote spoorwerf aan de 2e Daalsedijk in Utrecht. De ontwikkeling gaat Cityplot Concept heten en bestaat uit compacte, flexibele stadsblokken met veel kleinschalige gemengde typologieen, gebruikers en functies.

Martin Knuijt van OKRA landschapsarchitecten

Martin Knuijt van OKRA landschapsarchitecten laat hun project zien voor de Merwedekanaalzone. Woningen komen er op het Stadseiland. De wijk met hoge woningdichtheid wordt  in hoge mate klimaatbestendig met innovatieve mobiliteitsconcepten. Kijk hier voor meer informatie over het plan Merwedekanaalzone

Bart Mispelblom Beyer van TANGRAM Architecten

Bart Mispelblom Beyer van TANGRAM Architecten vertelt aan de hand van de Galaxy Tower wat hoogstedelijk vedichten op een knooppunt vraagt. De Galaxy Tower,  Jaarbeurshotel met 300 appartementen wordt opgebouwd uit kleinere, gestapelde bouwvolumes zodat het als hoog stedelijk gebouw kan aanhaken bij de nieuwe woonwijk. Meer informatie over het project is hier te vinden.

Dicht, dichter dichtst
Dinsdag 12 maart 2019
Aanvang 20.00-22.00 uur
Locatie: Club Nine, TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht
Meer informatie over de lezing is te vinden op de website van Aorta

Beeld: Wisselspoor-Studioninedots

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.