MoederscheimMoonen Architects ontwerpt woon- en werktoren

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

MoederscheimMoonen Architects ontwerpt woon- en werktoren

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-05-2024

Na een pitch in 2023 werd MoederscheimMoonen door Maarsen Groep uitgenodigd om een nieuwe woon- en werktoren te ontwerpen in de wijk Buiksloterham in Amsterdam. Ondertussen is het definitief ontwerp afgerond en de omgevingsvergunning verleend. Het ontwerp van MoederscheimMoonen volgt het langwerpige plot als leidraad. Het gebouw fungeert als de as waarlangs alle functies samenkomen.

De wijk Buiksloterham is vol in ontwikkeling en de gemeente heeft dan ook grote ambities voor deze veelbelovende omgeving aan het water. Waar het gebied voorheen gebruikt werd als industrieel bedrijventerrein, transformeert Buiksloterham naar een stadswijk waar wonen en werken gecombineerd worden.

Een nieuwe plek om te wonen, werken en recreëren

Het ontwerp van de woon- en werktoren volgt het langwerpige plot als leidraad waarlangs alle functies samenkomen. Hierbij is het programma verdeeld in drie volumes: wonen, werken en parkeren. Het hoogste volume langs het water bevat het woonprogramma. Het langwerpige volume in het midden bevat de verhoogde parkeergarage, terwijl het kantoorprogramma aan de Distelweg gelegen is. In de hoge plinten langs de zijdes heeft de architect een huiskamer, horeca, kantoor- en atelierruimtes gepland. deze staan in verbinding met de straat.

Het geheel creëert een boeiende gelaagdheid door slimme proporties en verschuivingen tussen de volumes. Een stevige sokkel verankert het gebouw en biedt tevens ruimte voor verblijf. Strategische inspringingen creëren uitnodigende buitenruimtes die ontspanning bieden en het stedelijke weefsel verrijken.

Een elegante pergola op de begane grond verbindt de volumes en draagt bij aan de groene gevels en daken. Elk volume is uniek ontworpen om zijn specifieke functie te vervullen, met een architectuur gekenmerkt door strakke horizontale lijnen en speelse verticale vlakken, die subtiel verwijzen naar het industriële erfgoed van de Buiksloterham.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.