Museum Prinsenhof Delft mag beginnen met renovatie

Nieuws

Museum Prinsenhof Delft mag beginnen met renovatie

Door: Petra Starink | 07-07-2021

Museum Prinsenhof Delft kan mede dankzij een particuliere schenking van € 10 miljoen van de Delftse familie Vlek, aan de slag met het omvangrijke renovatie- en verbeteringsplan. De gemeenteraad van Delft heeft dit op 6 juli besloten. Architectenbureau BiermanHenket zal leiding geven aan het ontwerpteam.

Renovatie en groot onderhoud

Het monumentale Prinsenhofcomplex, een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje, is zo’n 70 jaar na de laatste grote werkzaamheden dringend toe aan renovatie en groot onderhoud. De gemeentelijke investering van € 18 miljoen wordt ingezet om het nationale Top 100-monument in goede staat te brengen en voor het nageslacht te bewaren.

Betere museale inrichting

Met de schenking van € 10 miljoen van de familie Vlek wordt ook de museale functie van het Prinsenhof voor de toekomst gegarandeerd, onder meer door een opwaardering van het voorzieningenniveau voor betere museale inrichting, het aanbrengen van museaal klimaat en het beter inzetten van beschikbare ruimtes, onder andere voor educatie. Daarnaast draagt de schenking bij aan het versterken van de beleving van de ruimte in en rondom het gebouw, waaronder de tuin.

Architectenbureau BiermanHenket

Architectenbureau BiermanHenket heeft ruime ervaring in het verbouwen en renoveren van monumenten en musea. Zo verbouwden of renoveerden zij eerder het Anne Frank Huis en de Beurs van Berlage in Amsterdam, het museum Hof van Heeckeren in Zutphen en Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Al deze gebouwen zijn rijksmonumenten, net als het Prinsenhof.

Ontwerpteam

BiermanHenket gaat het ontwerpteam leiden. Daarbij werken zij samen met de adviesbureaus Huisman & Van Muijen (installatieadvies), ABT (constructieadvies), Peutz (bouwfysica en brandveiligheid) en BBA (kostenadvies). Het is de bedoeling dat er medio 2022 een Voorlopig Ontwerp en begin 2023 een Definitief Ontwerp ligt. Als de uitvoering in 2023 begint kan de oplevering eind 2025 plaatsvinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.