Naturalis schikt met architect

Naturalis schikt met architect

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-03-2017

Naturalis in Leiden heeft een schikking getroffen met architect Fons Verheijen over het conflict rond de verbouwing van het Naturalis-gebouw. Het museum zal 1,5 miljoen euro overmaken aan een nog op te richten stichting van Verheijen.

Architect Fons Verheijen

Naturalis moest de verbouwing eerder deze maand staken van de rechter. De rechtszaak was aangespannen door architect Fons Verheijen. Hij ontwierp het gebouw dat in 1998 werd opgeleverd. Volgens hem was er sprake van verminking van zijn ontwerp en hij meende dat met de verbouwing inbreuk werd gemaakt op zijn auteursrecht. Volgens Naturalis zou het museum onder meer tientallen miljoenen euro’s schade leiden door de bouwstop en zou de opening van het museum vertraging oplopen.

Schikking

Met de schikking wordt het voorgenomen verbouwingsplan alsnog doorgezet. Het bedrag van 1,5 miljoen euro gaat naar een stichting met het doel ,,wetenschappelijk onderzoek en architectuur in brede zin” te bevorderen. De door Verheijen gemaakte advocatenkosten worden betaald door Naturalis. Bovendien krijgt hij een ,,tegemoetkoming” in de door hem geleden schade.

Recht volgens Ruby

In ArchitectuurNL nummer 2 met verschijningsdatum 11 april staat in de rubriek Recht volgens Ruby een uitgebreid artikel over deze zaak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.