Naturalis moet verbouwing museum stoppen

Naturalis moet verbouwing museum stoppen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-03-2017

Naturalis in Leiden moet direct stoppen met de verbouwing van het interieur van het oude gedeelte van het museum. De rechter heeft architect Fons Verheijen in het gelijk gesteld, deze had een kort geding aangespannen.

Architect Fons Verheijen ontwierp het oorspronkelijke gebouw in 1998. In 2014 kondigde Naturalis een grondige verbouwing aan. Naturalis wil onder meer de tentoonstellingsruimte van het oude gedeelte verbouwen tot kantoren.Verheijen vindt die verbouwing een verminking van zijn ontwerp. Hij wil dat Naturalis de kantoren op een andere plek realiseert en wil met het museum om de tafel om een oplossing te vinden.

Sinds 2015 voert Verheijen een juridische strijd tegen de verbouwing. Er loopt al een bodemprocedure. Dit kort geding is aangespannen omdat de architect niet wil wachten op de uitspraak van de bodemprocedure. Hij is bang dat de verbouwing dan te ver is gevorderd om er nog iets tegen te kunnen doen.

Auteursrecht

In januari bepaalde de rechter in een tussenvonnis al dat het ontwerp van Verheijen zo uniek is dat het onder het auteursrecht valt. Nu moet Naturalis stoppen tot er een uitspraak is in de bodemprocedure. Die wordt in mei verwacht.

Bron: NOS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.