Quiet Room Label garandeert rust

Actualiteiten, Nieuws

Quiet Room Label garandeert rust

Door: Peter de Winter | 01-06-2016

Het Kenniscentrum Geluidsisolatie (KGI) introduceert het Quiet Room Label Concept. Dit is het eerste objectieve keurmerk voor hotels op gebied van geluidsisolatie. Om dit hoge niveau van geluidscomfort te realiseren, kan het KGI bij renovatie of nieuwbouw producten van verschillende leveranciers adviseren. Eén van deze partijen is Fermacell, die zich inmiddels bewezen heeft op het gebied van akoestiek.

Volgens het KGI kunnen hotels hun gasten met een Quiet Room Label meer comfort bieden. Het label garandeert namelijk een stille kamer en waarschijnlijk een betere nachtrust. Ook vastgoedeigenaren kunnen hun voordeel doen met het label omdat ze, aldus het KGI, een streepje voor hebben in de verkoop van hun panden aan hotelketens.

Totaaloplossing

Het KGI claimt met het concept een totaaloplossing te bieden. ‘Vaak richten aannemers zich nog op óf de vloeren óf de wanden óf het plafond. Daarmee krijg je slechts één stukje van de puzzel’, zegt Lucas Keizer, directeur van het KGI. ‘Het gevolg is een regen aan klachten bij het hotel vanwege geluidsoverlast. Aan het Quiet Room Concept zijn tien bouwpartijen verbonden; met deze unieke samenwerking kunnen we klanten de oplossing van de gehele puzzel voorleggen.’ Wereldwijd hebben al 140 hotels het Quiet Room Label behaald.

Strenge voorwaarden

Voordat een hotel een aantal sterren toegekend krijgt, moet het voldoen aan strenge voorwaarden zoals het aantal vierkante meter per kamer of een hoog slaapcomfort. Echter, voor het geluidscomfort gelden geen richtlijnen. Door het Quiet Room Label in het leven te roepen, wil het KGI dit veranderen.

Het kennisinstituut onderscheidt drie niveaus: klasse III (goed), klasse II (heel goed) en klasse I (stil). Om te bepalen binnen welke klasse een hotelkamer valt, verricht het KGI geluidsmetingen wat betreft lucht-, contact- en installatiegeluid. Als de kamer niet aan het Quiet Room Label voldoet, geeft het KGI advies wat er moet gebeuren om wel aan dit label te voldoen.

Volgens Keizer ligt de fout nu nog in de bouwkolom. ‘De vastgoedeigenaar heeft een plan met een pand, bijvoorbeeld een kantoor transformeren tot hotel. In de praktijk blijkt dat de kwaliteit vaak ergens in de bouwkolom sneuvelt, omdat prijs en bouwsnelheid belangrijker zijn. Als het pand wordt opgeleverd, kampt de hoteleigenaar met de gevolgen. Die krijgt namelijk klachten van slechte geluidsisolatie.’

Al 140 hotels

Wereldwijd zijn er 140 hotels met een Quiet Room Label. Zo wil het Hilton hotel langzaam een kwaliteitskeurmerk voor al haar hotels, te beginnen met de vestiging in Lissabon. Het hotel voldeed niet aan de geluidsnorm mede door de wanden van gipskarton. Daarom is tegen deze wanden een laag van Fermacell gipsvezelplaten (12,5 mm) aangebracht. Dankzij de massa van de plaat wordt zo een kwaliteitsslag gemaakt op gebied van akoestiek en stootvastheid. Ook is het KGI in gesprek met een aantal Marriot hotels in Amerika om de kamers op te waarderen.

Fermacell App

Met het Quiet Room Label Concept verricht het KGI de officiële geluidsmetingen. Voor hotels, maar ook andere projecten waar akoestiek een belangrijke rol speelt, kunnen aannemers en architecten ook gebruik maken van de gratis Fermacell App. Deze biedt namelijk een richtlijn wat betreft de geluidsisolatie. De dB-meter in de app maakt een eenvoudige meting van geluiden op de bouwplaats mogelijk en bevat ook een dB-vergelijkingstabel. Met de geluidsisolatiedemo kan een aannemer ervaren wat een Fermacell ondervloer voor effect heeft op contact- of luchtgeluid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.