MVRDV creëert Sun Rock in Taiwan

Actualiteiten, Nieuws

MVRDV creëert Sun Rock in Taiwan

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-02-2022

Aan de westkust van Taiwan realiseert het Taiwanese overheidsbedrijf Taipower een gebouw voor de opslag en het onderhoud van apparatuur voor duurzame energie. Gezien de functie en de geplande overgang van Taiwan naar groene energie, is het gebouw zelf maximaal duurzaam. De Rotterdamse architect MVRDV ontwierp dan ook een gebouw dat maximaal zonlicht kan opvangen en omzetten in groene elektriciteit en noemde het: De Sun Rock.

De locatie voor de nieuwe faciliteit van Taipower krijgt het hele jaar door bloot aan de zon. Om die reden is het gebouw rond ontworpen en over praktisch het volledige oppervlak voorzien van PV-panelen. De hoek is daarbij afgestemd op een maximaal energieopwekkingspotentieel. In totaal gaat het om 4.000 (!) vierkante meter aan PV-panelen die bijna 1 miljoen kWh schone energie per jaar zouden genereren. Er wordt nog nagedacht over aanpassingen waarmee de opbrengst zou kunnen toenemen tot 1,7 miljoen kWh.

Inrichting

In het hart van het gebouw plande MDRDV de Data Room: een torenhoog atrium met realtime weergaven van gegevens over de activiteiten van Taipower en de hoeveelheid hernieuwbare energie die het bedrijf genereert. Op de eerste verdieping biedt een galerieruimte uitzicht op de onderhoudswerkplaats en kan het publiek de machines die duurzame energie mogelijk maken (zoals PV panelen of windturbinebladen) van dichtbij bekijken. Op de bovenste verdieping is een galerij voor tentoonstellingen opgenomen, terwijl zich op het dak een terras met bomen bevindt. Onder de beschutting van een koepel van zonnepanelen.

De duurzame energieopwekkende eigenschappen van Sun Rock maken het gebouw meer dan alleen een exploitatie- en onderhoudsfaciliteit; het ontwerp combineert op slimme wijze de utilitaire ruimtes van het gebouw met een reeks galerijruimtes. Het gebouw is hiermee direct een belangrijk communicatiemiddel voor Taipower om publiekelijk hun ambities voor een groenere toekomst te tonen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.