MVRDV ontwerpt paviljoen voor de Fuggerei in Augsburg

Nieuws

MVRDV ontwerpt paviljoen voor de Fuggerei in Augsburg

Door: Petra Starink | 24-08-2021

De Fuggerei in Augsburg bestaat 500 jaar. Voor het oudste sociale woningbouwcomplex ter wereld ontwierp MVRDV het tentoonstellingspaviljoen dat in mei in 2022 in Augsburg wordt geopend. De vorm van dit paviljoen is geïnspireerd op de lange rijtjeshuizen van de Fuggerei: een lang, smal gebouw met puntgevels, en een gebogen uiteinde dat naar de Fuggerei wijst vanaf zijn locatie op het stadsplein.

Jubileumjaar

De Fuggerei, opgericht door de Duitse koopman Jakob Fugger, biedt al sinds 1521 mensen een plek om waardig te leven. Het jubileumjaar is gestart op 23 augustus 2021 in Augsburg en loopt door tot en met het voorjaar van 2022. Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de Fuggerei nodigen de Fugger-stichtingen diverse partijen uit om gedurende enkele maanden een interdisciplinair debat te voeren waarin de leidende principes van de Fuggerei centraal staan.

MVRDV-studies

Het hoogtepunt van de debatten met denkers uit de architectuur, wetenschap, politiek, cultuur en religie wordt gevormd door een reeks MVRDV-studies naar toekomstige Fuggereien over de hele wereld, evenals een ‘Fuggerei Code’ voor de toekomst van sociale huisvesting. Deze worden vanaf 6 mei gepresenteerd in het door MVRDV ontworpen paviljoen buiten het stadhuis van Augsburg.

Vorm van paviljoen

De vorm van dit paviljoen is geïnspireerd op de lange rijtjeshuizen van de Fuggerei: een lang, smal gebouw met puntgevels, en een gebogen uiteinde dat naar de Fuggerei wijst vanaf zijn locatie op het stadsplein. Dat uiteinde is verhoogd zodat het een 8,5 meter lange uitkraging vormt die uitkijkt op het stadhuis. Dit verhoogde uiteinde bevat een hellende tribune die maakt dat het paviljoen geschikt is voor lezingen, presentaties en andere evenementen die zullen plaatsvinden tijdens het jubileumjaar. Het paviljoen zal worden gebouwd met gelamineerd hout.

Het volledige feestelijke programma van de Fuggerei in Augsburg is hier te vinden.

Beeld: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.