Ruimte uit een berg weghalen

Ruimte uit een berg weghalen

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 12-10-2011

Fort Vechten krijgt een nationaal Waterliniecentrum. Voor het ontwerp hiervan is een prijsvraag voor jonge architecten uitgeschreven. Uit tien bureaus zijn er vier genomineerd om een schetsontwerp te maken. Een deskundige jury heeft de inzendingen beoordeeld en de winnaar mag het echte ontwerp gaan maken. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts heeft op 7 oktober de winnaar bekend gemaakt: studio Anne Holtrop uit Amsterdam. Een gedurfd en onorthodox ontwerp dat in het bestaande landschap tot rust komt. Echt een Icoon voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van provincie, Staatsbosbeheer, exploitant, de coördinerend architect Rapp+Rapp en een lid van het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de 4 inzendingen beoordeeld. De jury roemde in het rapport het winnende ontwerp als een vondst. Het concept maakt de essentie van de ingreep duidelijk: “ruimte uit een berg weghalen” in plaats van bouwen. Het is spannend, heeft uniciteit en kan mogelijk sfeer van mysterie oproepen.  Daarnaast heeft het een uitstekende museale route. Ook heeft meegewogen dat het ontwerp weinig impact op omgeving heeft, maar toch karaktervol is.

Fort Vechten als nationaal Waterliniecentrum

Fort Vechten valt onder het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze voormalige verdedigingslinie strekt zich uit van Muiden tot de Biesbosch. De Waterlinie is belangrijk nationaal erfgoed. Het is daarom nationaal beleid om de Waterlinie te bewaren en goed zichtbaar en toegankelijk te maken voor publiek. Fort Vechten wordt binnen deze lijn ontwikkeld tot het Nationaal Waterliniecentrum. In dit centrum kan een breed publiek terecht voor alle informatie over de Waterlinie in een open recreatiegebied waar zowel natuur als oude en nieuwe cultuur een plek vinden. Voor de bouw van het nationale Waterliniecentrum is € 3,5 miljoen beschikbaar gesteld. Oppervlakte is 1.600 m2. Opdrachtgevers zijn Provincie Utrecht, gemeente Bunnik, Staatsbosbeheer en het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie. De bouw kan half volgend jaar beginnen en de officiële opening van het fort in zijn nieuwe functie staat gepland in begin 2014.

Expositie

De ontwerpen zijn te zien in het provinciehuis van Utrecht. Daarna gaan ze naar Fort Vechten waar ze tijdens het Houtfort op 15 en 16 oktober te bewonderen zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.