Stadkamer Zwolle verkozen tot ‘beste bibliotheek van Nederland’

Nieuws

Stadkamer Zwolle verkozen tot ‘beste bibliotheek van Nederland’

Door: Petra Starink | 29-03-2018

Stadkamer Zwolle is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2018. Stadkamer is ontworpen door JHK Architecten. De jury prijst Stadkamer om het aanbod van programma’s en cursussen en de ideale plek om te studeren. Zwolle won de finale, die bestond uit zes genomineerde openbare bibliotheken. De tweede plaats is voor de bibliotheek in Veendam en de derde prijs ging naar Purmerend.

Bibliotheek Stadkamer

Stadkamer heeft een nieuw thuis gevonden in het voormalige kantoor van de IJsselcentrale in Zwolle en was tot voor kort in gebruik door de GGD. Het nieuwe ensemble van Stadkamer is opgebouwd uit een aantal gebouwdelen die elk hun eigen karakter hebben. De toren is robuust en het entreegebouw is eigenzinnig en kleurrijk. Het nieuwe bouwdeel, waarin een multifunctionele zaal ligt, is hier als contrasterend volume toegevoegd.

Verlichting

Verlichting achter de translucente huid van de zaal zorgt ‘s avonds voor een spannend en opvallend spel. De gevel kan laten zien wat er binnen gebeurt: bij een popconcept kleurt de gevel heftige, wisselende kleuren, bij een voorleeswedstrijd kleurt de gevel zacht wit. Het logo, dat is aangebracht achter de translucente gevel, is altijd zichtbaar.

Vides

Vides zorgen voor licht, lucht en zicht en maken een doorlopende en spannende route mogelijk. In de vides hangen trappen die wisselen van richting zodat er een spannend ruimtelijk spel ontstaat en de levendigheid in het gebouw toeneemt. In de onderste vide, die de begane grond koppelt aan de kelder, is naast een functionele trap ook een tribune en een glijbaan. Alle trappen hebben dichte balustrades die bekleed zijn met hout en werkt akoestisch.

Plafondeilanden

Op de begane grond is de betonnen constructie in het zicht gelaten. De noodzakelijke akoestische voorzieningen zijn opgelost met plafondeilanden die tussen de duidelijke aanwezige hoofddraagconstructie worden bevestigd. De verlichting accentueert de heldere draagstructuur van het gebouw en vormt een doorlopend geheel met de buitenverlichting.

Bijzondere hotspots

Op de begane grond is het cultureel café gesitueerd, de multifunctionele zaal en de publieke werkplaatsen. In de kelder en op de eerste en tweede verdieping is de collectie van de bibliotheek ingepast. Op de derde verdieping is ruimte over, die extern verhuurd kan worden. Op de vierde en vijfde verdieping bevinden zich de kantoren van Stadkamer. Tussen de collectie zijn bijzondere plekken ingericht zoals een boomhut, voorleestribune en minibioscoop.

Projectgegevens

Locatie: Zeven Alleetjes 1, Zwolle
Opdrachtgever: Gemeente Zwolle
Architect: JHK Architecten
Gebruikers: de Bibliotheek,de Muzerie, Kunst & Zo
Start opdracht: 2014
Oplevering: 2017
Bruto vloeroppervlakte: ca. 5.900 m²
Projectmanagement: Gemeente Zwolle
Aannemer: Salverda Bouw BV
Constructeur: Alferink-van Schieveen bouwtechnisch adviesbureau
Adviseur installaties: Grontmij
Adviseur bouwfysica: W/E adviseurs
Beeld: JHK Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.