Stadsdeelwerf Zuideramstel wint Gouden A.A.P

Stadsdeelwerf Zuideramstel wint Gouden A.A.P

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-04-2009

Stadsdeelwerf Zuideramstel van Claus en Kaan Architecten heeft de Amsterdamse Architectuur Prijs 2009 gewonnen. De Gouden A.A.P., een vergulde penning, werd door Rijksbouwmeester (en vorige winnaar) Liesbeth van der Pol uitgereikt aan opdrachtgever en architect.

Vooral de schooheid en het raadselachtige werd door de internationale jury opgemerkt.

Vormwil
Uit het juryrapport: Er werd geconstateerd dat het ontwerp stoelt op een mooi architectonisch concept, op een aangename gelaagdheid. Het rechttoe rechtaan programma van eisen is eigenlijk op een tamelijk rigide manier in vormen vertaald, wat opmerkelijk genoeg een ontspannen resultaat tot gevolg heeft.

De uitgesproken vormwil, die op een enkel punt misschien iets teveel van het goede is, kan hier worden gerechtvaardigd, juist omdat hij wordt ingezet om een gebouw allure te geven dat op een fundamenteel niveau de publieke zaak behartigt. Het is een spannend, radicaal en po√ętisch project.

Uitstekend
De Amsterdamse Architectuur Prijs is door Arcam (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt toegekend aan architect en opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens een internationale jury boven alle andere uitsteekt.

De jury bestond uit de Nederlandse architect Juliette Bekkering, de Belgische architectuurhistoricus Wouter Davidts en de Duitse architectuurcriticus Christian Welzbacher.

Foto: Luuk Kramer

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.