Houtbouwers in VPRO Tegenlicht

Kennis

Houtbouwers in VPRO Tegenlicht

Door: Petra Starink | 02-10-2019

Op zondag 20 oktober staat het programma Tegenlicht van de VPRO in het teken van houtbouwers. Om de woningnood op te lossen moeten er in Nederland voor 2050 meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. Is het een manier om meer met hout te bouwen ipv beton? De Britse architect Andrew Waugh geeft uitleg over bouwen met hout in de toekomst.

Cross Laminated Timber

Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 op.

Hout het nieuwe beton

Met CLT kan prefab gebouwd worden dus ook veel sneller. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton.’

Houten eeuw

Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit niet haalbaar? Er wordt immers ook gepleit voor het ‘met rust laten’ van de natuur, en om minder bomenkap.

Deze vragen worden voorgelegd aan o.a. de Britse architect Andrew Waugh, groot voorstander van meer houtbouw. Zijn Londense bureau Waugh Thistleton Architects loopt wereldwijd voorop in bouwen met CLT en voert ook al grootschalige sociale woningbouwprojecten uit met het nieuwe wondermateriaal. Is dat een voorbeeld voor Nederland?

Uitzending VPRO Tegenlicht zondag 20 oktober 2019 om 21.00 uur. NPO 2.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.