Studio Komma en RRog winnaars tender Janninkkwartier Enschede

Nieuws

Studio Komma en RRog winnaars tender Janninkkwartier Enschede

Door: Petra Starink | 26-11-2018

De Kwartiermakers’ is het winnende plan voor de tender die de gemeente Enschede uitschreef voor het Janninkkwartier, een nieuwe woningbouwlocatie binnen de centrumring van Enschede, bestaande uit 7 bouwvelden die fasegewijs ontwikkeld worden. Het team van Studio Komma en RRog ontwikkelde, in samenwerking met Hegeman Bouwontwikkeling, een plan met een gevarieerd aanbod van 70 stadswoningen en werd door de jury unaniem als beste beoordeeld.

Stedelijk en compact woongebied

Het Janninkkwartier wordt ontwikkeld tot een bijzonder woongebied: stedelijk en compact, maar tegelijk ook groen en klimaatadaptief. In het plan is de parkeervraag collectief opgelost onder een deel van de woningen, waardoor het mogelijk wordt de binnenhoven maximaal te vergroenen. Op die manier ontstaat er een groen raamwerk dat het gebied perforeert en het geheel een herkenbare parkachtige uitstraling geeft.

Robuuste uitstraling van metselwerk

De uitstraling van de kwartiermakers is divers maar herkenbaar. De verschillende domeinen binnen het plan zoals de stedelijke rand, parkwoningen, en bijzondere hoeken zijn uitgewerkt als individueel herkenbare woningen met een specifiek karakter. Individualiteit echter die wel gezocht is binnen een uniforme gebiedsidentiteit en met een herkenbaar materialenpalet. Hiervoor is teruggegrepen op het naburige Janninkcomplex: een robuuste uitstraling van metselwerk, glas en met een heldere gebouwstructuur.

Winnende plan Kwartiermakers

De kwartiermakers wordt ontwikkeld rondom de 3 kernwaardes ‘groen’, ‘autovrij’ en ‘verbonden’. De aanwezigheid van de auto wordt beperkt tot de randen van het gebied, en er wordt ruimte gemaakt voor een groen stadspark in het hart van het plangebied dat opent richting binnenstad.

Projectgegevens|
Opdrachtgever: Hegeman Bouwontwikkeling B.V.
Locatie: Enschede
Architect: Studio Komma Architecten
Team: Joost van Rooijen, Maarten Thewissen
Stedenbouw & landschap: RROG Stedenbouw en Landschap
Start ontwerp: 2018
Start bouw: eind 2019
Beeld: Studio Komma Architecten, RRog

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.