Transformatie Binckhorst Den Haag

Nieuws

Transformatie Binckhorst Den Haag

Door: Petra Starink | 09-03-2017

Het plan ZIP2516 van De Mannen van Schuim en Studio Komma heeft de prijsvraag gewonnen voor de transformatie van de Binckhorst in Den haag. ZIP2516 is een concept waarin sociaal én commercieel ondernemerschap bij elkaar komt en wordt gecombineerd met een opgetild publiek plein. Het iconische gebouw maakt gebruik van het donormateriaal van een oude parkeergarage, heeft een slimme gevel en het is ontworpen als een Lego-pakket,  volledig de- en remontabel.

Eyecatcher

In de prijsvraag ‘Challenge kavel 2 The Urban Lab’ werd gezocht naar een creatieve invulling van het kavel met een link naar het programma Impact Economy. Na een eerste selectie uit de inzendingen hebben de kandidaten de plannen voor een breed publiek gepitcht. De jury heeft hierbij ZIP2516 tot winnaar uitgeroepen en spreekt over een ‘plan met ballen’ en een echte eyecatcher gericht op de toekomstige gebruikers van het gebied. De prijs bestaat uit een gemeentelijke bijdrage van 50.000 euro voor de verdere planontwikkeling op Kavel 2 aan de Melkwegstraat.

Publiek plein en terras

De begane grond van het gebouw wordt ingevuld door sociaal ondernemer Happy Tosti, die samen met andere sociaal ondernemers een flagship store, opleidingscentrum, catering en horeca faciliteiten gaat maken. De 1e verdieping van het gebouw is een publiek plein en terras, de Urban Playground. De 2e en 3e verdieping van het gebouw bieden ruimte aan een incubator voor startups. World Startup Factory gaat hier, samen met regionale kennisinstituten een accelerator programma draaien en daarmee de stedelijke economie van Den Haag en de regio een stevige boost geven. De bovenste verdieping van ZIP2516 biedt plek aan de Hermit Gin Bar, die het terras combineert met een moestuin.

Adviseurs en bouwpartners

Het team van adviseurs en bouwpartners bestaat uit: IMd Raadgevens Ingenieurs, Galjema Technisch Adviesbureau,  IGG Bouweconomie,  New Horizon, Schuco.

Beeld: De Mannen van Schuim en Studio Komma

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.