Transformatie 17e-eeuws wevershuis tot hedendaagse gezinswoning

Nieuws

Transformatie 17e-eeuws wevershuis tot hedendaagse gezinswoning

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2021

Woonhuis Vijzelgracht is een rijksmonument dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Het is een van de circa tachtig wevershuizen die bewaard is gebleven. Tijdens de restauratie en renovatie is de oorspronkelijke hoofdopzet behouden en zoveel mogelijk origineel materiaal weer zichtbaar gemaakt. Latere uitbouwen zijn verwijderd, en deels vernieuwd teruggebouwd binnen hetzelfde volume. Na het vertrek van de wevers is het huis op veel verschillende manieren bewoond en gebruikt. Hieraan kwam een abrupt einde door de verzakking in 2008. De gemeente Amsterdam verklaarde het pand onbewoonbaar en voorzag het in 2015 van een nieuwe fundering.

Oorspronkelijke elementen bewaard gebleven bij renovatie

Benthem Crouwel heeft het huis getransformeerd tot een hedendaagse gezinswoning. Bij de renovatie is gebruik gemaakt van zeer uiteenlopende technieken en materialen, zowel ambachtelijk als innovatief. Het huis is met een aantal aanpassingen weer volledig toegerust voor de toekomst, daarnaast zijn ook veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven.

Hoge glazen serre

De aangebouwde twintigste-eeuwse opslagruimte aan de achterzijde heeft weer plaats gemaakt voor een tuin. De nieuw toegevoegde, drie verdiepingen hoge glazen serre, die de niet waardevolle uitbouw van 1870 vervangt, versterkt het contact met deze nieuwe tuin.

Oude hoofdstructuur weer zichtbaar

In de huidige indeling en overgebleven ‘sporen’ is het oorspronkelijke gebruik van het huis af te lezen. De zonnige in grootte variërende kamers hebben ieder hun eigen sfeer. De oude hoofdstructuur is weer zichtbaar en de nog in tact gebleven oorspronkelijke elementen hebben een passende plek gekregen in het nieuwe interieur.

Kleurpalet

Het toegepaste kleurpalet is gebruikt als verbinding en versterking van de verschillende materialen en ruimtes. Het palet van uiteenlopende kleuren verloopt van donker op de beneden verdieping naar licht op de zolderverdieping. De nieuwe zorgvuldige detaillering in combinatie met de oorspronkelijke zeventiende -eeuwse elementen geeft dit huis zijn bijzondere karakter.

Projectgegevens

Architect: Benthem Crouwel Architects

Opdrachtgever: Particulier

Locatie: Vijzelgracht, Amsterdam

Vloeroppervlak: 235 m²,tuin 40 m²

Start design: 2017

Start constructie: 2018

Opening: 2021

Project team: Mels Crouwel, Jeroen Jonk

Aannemer: Van den Brandhof Interieurbouw

Fotograaf: Jannes Linders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.