Appartementen Zuiderduinen geclusterd in 3 woonblokken

Nieuws

Appartementen Zuiderduinen geclusterd in 3 woonblokken

Door: Petra Starink | 19-10-2021

Het opgeleverde appartementencomplex Zuiderduinen, ontworpen door Atelier PRO ligt op een bijzondere locatie in Den Haag op de grens van stad en groen. Bijzonder is de aanwezigheid van de ‘puinduinen’; kunstduinen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd met puin van het  bombardement op de wijk Bezuidenhout. Door gebruik te maken van aanwezige hoogteverschillen is een omvangrijk programma van hoge kwaliteit gerealiseerd. Een parkeergarage en een kinderdagverblijf zijn opgenomen in een kunstmatig duin, waarop de appartementen zijn gebouwd.

Appartementen geclusterd in 3 woonblokken

Zuiderduinen bestaat uit 61 koop- en huurappartementen van 90-120 m², een parkeergarage voor 63 auto’s en een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang van ca. 1.500 m².Om een maximale openheid in het gebied te behouden zijn de appartementen geclusterd in drie woonblokken. De parkeerplaatsen worden uit beeld gehouden door deze in het kunstmatige duin op te nemen.  Aan de straatzijde heeft dit ‘duin’ een stedelijk karakter met etalages en entrees, aan de andere zijde is het groener en is de buitenruimte voor het kinderdagverblijf gemaakt.

Ultradunne balkonplaten

In het ‘duin’ zijn de bergingen en entrees van de woningen geplaatst. Alle appartementen zijn optimaal georiënteerd en hebben royale buitenruimten. Er zijn grote dakterrassen door set backs op de topverdiepingen. De overige verdiepingen hebben balkons van minimaal 25 m², die in aanzicht slechts 8 cm dik zijn door toepassing van ultra-hogesterkte beton.

Zandkleurig baksteen

De buitenruimten zijn overhoeks geplaatst, zodat er maximaal zonlicht en uitzicht is. De gevelopeningen van vloer tot plafond zorgen voor maximale relatie tussen binnen en buiten. Het gebouw is ­uitgevoerd in zandkleurig baksteen en op de daktuinen zijn typische duingewassen geplant.

Fotografie: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.