Tweede locatie Vredenburg bijna klaar

Tweede locatie Vredenburg bijna klaar

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-01-2008

Vanaf vrijdag 1 februari is Utrecht een nieuwe concertzaal rijker. Die avond wijdt Het Leipziger Streichquartett met strijkkwartetten van Beethoven muzikaal de nieuwe kleine zaal in van Vredenburg Utrecht: Vredenburg Leeuwenbergh.

Leeuwenbergh
Met het ingebruik nemen van deze zaal heeft Vredenburg weer twee eigen locaties. In december ging de nieuwe grote zaal met een capaciteit van 1600 zitplaatsen in Leidsche Rijn open. Vredenburg Leeuwenbergh telt 250 zitplaatsen en biedt vooral podium aan kamermuziek, lichte muziek, jazz en wereldmuziek. Vredenburg Utrecht huurt deze concertzaal van de Stichting Vrienden van de Leeuwenbergh.

Akoestiek
De verbouwing van het rijksmonument Leeuwenbergh is uitgevoerd door Van Hoogevest Architecten en Jurriƫns Monumenten Onderhoud. De authentieke sfeer en elementen als glas-in-loodramen, houten beelden en het grote sleeplade-orgel in de zaal zijn behouden.

Adviseur Renz van Luxemburg is aangetrokken om de akoestiek van het gebouw te optimaliseren, wat hij ook heeft gedaan voor Vredenburg Leidsche Rijn.

Publiek toegankelijk
Leeuwenbergh heeft de stad Utrecht sinds 1567 gediend als gasthuis, hospitaal, kazerne, laboratorium, tentoonstellingsruimte en kerk. In 2004 kocht de Stichting Vrienden van Leeuwenbergh het gebouw om het publiekelijk toegankelijk te houden.

Met de uitvoerige verbouwing door de stichting van het afgelopen jaar komt daar weer een nieuwe functie bij: die van concertzaal. Vredenburg Leeuwenbergh ligt aan het Servaasbolwerk, aan de rand van het oude stadscentrum en het Museumkwartier.

De oude gewelven onder het eeuwenoude gebouw zijn uitgediept. Daar bevinden zich nu alle publieksfuncties als horeca, garderobe en kassa. Dit gedeelte – waar zich ook de hoofdingang bevindt – is verrassend modern. De concerten worden gegeven op de begane grond.

Vredenburg blijft de nieuwe locaties als concertzalen gebruiken tot aan de opening van het Muziekpaleis, naar verwachting in 2012.

Bron: Nieuwsbank
Foto: Patrick van der Sande

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.