Uitbreiding Landgoed Hoenderdaell

Nieuws

Uitbreiding Landgoed Hoenderdaell

Door: Petra Starink | 30-07-2018

Landgoed Hoenderdaell  kenmerkt zich door grootschalige opvangmogelijkheden voor een uiteenlopende verzameling van dieren, ecologische natuurontwikkeling en ruimte voor educatie, kunst en cultuur. Om deze kwaliteiten verder te versterken is door B4o en Studio Groenburg een ambitieuze uitbreidingsvisie gemaakt voor nieuwe ontwikkelingen zoals een olifantenverblijf, een museum en een autovrij natuurvakantiepark.

Uitbreiding Landgoed Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell is met 78 hectare grond het grootste dierenpark van Nederland.  Binnen de landschapsvisie voor het totale terrein zijn diverse nieuwe ontwikkelingen opgenomen die een opening krijgen in 2018, zoals een nieuw entreegebouw en nieuw horeca gebouw, maar ook het recent geopende nieuwe roofvogel avitorium. Ook zijn de potenties van het omliggende gebied in kaart gebracht, waarbij het landgoed als katalysator kan gaan werken voor ontwikkelingen rondom Anna Paulowna. Binnen de landschapsvisie zijn er naast diverse kleinschalige ontwikkelingen, drie nieuwe initiatieven verder uitgewerkt.

Autovrij natuurvakantiepark

Ten eerste een nieuw autovrij natuurvakantiepark. Een bootjesbrug voor voetgangers van ca. 150 meter lang gaat toegang geven tot een natuurpark aan de andere kant van het water met daarin 40 duurzame recreatiewoningen. Deze loghouses van ronde boomstammen en deels ondergrondse hobbit woningen liggen binnen 8 hectare bos met loslopende apen.

Nieuw museum

Ten tweede een nieuw museum. De situering is in de achtertuin van het op een terp gelegen middelste landhuis. Het museum gaat op een educatieve manier in op het ontstaan van het leven en is via het park door middel van een voetgangersbrug over de watergracht bereikbaar.

Olfiantenverblijf

Ten derde een nieuw olifantenverblijf. Het nachtverblijf gaat een groene terp worden met een doorsnede van 30 meter, voorzien van een grasdak en glaswand. Door de begroeide aarden wal gaat het gebouw op in het landschap. Op de keerwand komt een wandelpad, zodat mensen een rondje kunnen wandelen met zicht op de olifanten.

Start bouw 2020

Er is overleg geweest met de gemeente, provincie en Hoogheemraadschap en de partijen staan  positief tegen de plannen. Na verdere uitwerking van de plannen, vergunningen en het bestemmingsplan kan de bouw naar verwachting op zijn vroegst medio 2020 van start gaan.

Beeld: B4o Landschapsarchitectuur+Stedenbouw+Recreatieontwikkeling

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.