Uitbreiding terminal Eindhoven Airport van start

Nieuws

Uitbreiding terminal Eindhoven Airport van start

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2024

Eindhoven Airport start eind dit jaar met de bouw van de uitbreiding van de terminal. Dit is nodig omdat de huidige terminal is gebouwd voor zo’n 5 miljoen passagiers terwijl in 2023 zo’n 6,8 miljoen passagiers gebruik maakten van de luchthaven. Ook dit jaar verwacht Eindhoven Airport een passagiersaantal op dit niveau.

Volgens de plannen van EGM architecten, Iv en Peutz zal het oppervlak van de huidige terminal aan luchtzijde (na de security check) circa 10.000 vierkante uitbreiden. Aan landzijde (voor de security check) betreft de groei 2.000 vierkante meter uitgebreid. Hier komt ook de kenmerkende nieuwe entree. De uitgebreide terminal biedt meer ruimte voor (extra) gates, het non-Schengengebied en horeca. Verder is een nieuwe bagagehal met ondergrondse bagagekelder gepland.

Duurzame terminal

In de uitbreiding zijn de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwerkt. Dit vertaalt zich onder meer naar het hergebruik van materialen waaronder de geveldelen uit de bestaande terminal. De constructie aan de luchtzijde bestaat uit duurzaam hout en na de uitbreiding is het gebouw volledig gasloos. Voor het verwarmen en koelen zijn twee WKO’s gepland; één daarvan bevindt zich straks in de uitbreiding van de terminal.

Op het dak van de uitbreiding van de terminal komen bijna 1.100 zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 363.500 kWh. Dit is circa 40% van het energieverbruik in het nieuwe gedeelte van de terminal. Een deel van het dak krijgt sedumbeplanting dat bijdraagt aan wateropvang en isolatie van de terminal.

In de kelder komt een waterbassin voor de opvang van hemelwater dat bedoeld is voor de toiletten in de uitbreiding. Het ontwerp is zo vormgegeven dat in de toekomst materialen eenvoudig herbruikbaar zijn. In de buitenruimte, op het voorplein, komt veel groen. Dit is net zoals in de huidige situatie naar ontwerp van MTD landschapsarchitecten. Bijna al het materieel dat tijdens de bouw wordt ingezet, zal elektrisch zijn.

Planning

De totale realisatie van de uitbreiding bedraagt ca. 2,5 jaar, naar verwachting is de uitbreiding in 2027 volledig afgerond. Doelstelling is dat de bouw zo min mogelijk hinder oplevert voor passagiers, bezoekers en medewerkers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.