Vakwerk doneert ontwerp vakantiehuis

Actualiteiten, Nieuws

Vakwerk doneert ontwerp vakantiehuis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-01-2022

Een ontwerp doneer je niet zomaar aan iedereen. Het vakantiehuis dat Vakwerk architecten ontwierp is dan ook bedoeld voor de Stichting Gaandeweg. Deze stichting ontwikkelt accommodaties voor jonge kankerpatiënten om – samen met het hele gezin – een korte vakantie te kunnen houden. Het ontwerp van Vakwerk heet ‘De Zon’ en komt te liggen in Doorn te midden van de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

In vakantiehuis De Zon staat beleving centraal. Zo heeft de architect elke ruimte een bijzonder, gek, mooi of verrassend element gegeven. Bijvoorbeeld een hoge beddentoren, een bioscoop als TV kamer en twee luxe regendouches in de badkamer. Er is zelfs een geheime zolder. Alles wordt ingezet om het hele gezien – misschien – heel even de nare ziekte te laten vergeten.

Stralen

Het huisje heeft een centrale ronde ruimte waarin het gaat om samen te zijn. De hieraan verbonden stralen leiden naar ruimtes waar alles gezinsleden iets van hun gading vinden. Je kunt je terugtrekken, een dutje doen, film kijken, een boek lezen of werken aan het bureau met prachtig uitzicht op het bos. Vanuit het hele huis hebben de bewoners zicht op het omliggende groen dat bovendien eenvoudig te bereiken is via de openslaande deuren.

In de zzzlaaptoren is plek voor een hoog-laag bed dat ook richting de woonkamer en TV kan worden gerold. Hierdoor kunnen bedlegerige kinderen toch onderdeel uitmaken van het gezinsleven. Verder is de gehele rolstoelvriendelijk.

Het dak

Het krommende houten dak van De Zon is qua vorm een echte eyecatcher, maar het heeft ook een belangrijke functie. Door de vrolijke holle vorm ontstaat er een intieme ruimte in het midden van het huis en meer hoogte en lucht in de stralen. Het dak lijkt net een vogelnestje en wordt ook zo gebouwd. Met gekromde balken van verschillende lengtes, alsof ze zo bij elkaar gesprokkeld zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.