Van wie is de straat: expositie en lezingen over publieke ruimte

Exposities, Lezingen, Nieuws

Van wie is de straat: expositie en lezingen over publieke ruimte

Door: Jacqueline Knudsen | 17-02-2016

De expositie Van wie is de straat? toont verschillende visies op de publieke ruimte. Vier gasten werkten elk een bepaald aspect van het gebruik van de openbare ruimte uit. Crimson architectural historians presenteert de openbare ruimte als plek voor protest; ZUS geeft een typologie van honderd verschillende straten; !melk duikt in de vormgeving van de publieke ruimte op The Strip in Las Vegas;  Kunstenaar Jan Rothuizen, multimediajournalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk Jan Visser presenteren Refugee Republic een project over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp, geproduceerd door Submarine Channel. De expositie in het Van Abbemuseum opent zaterdag 20 februari en zal te zien zijn t/m 30 april 2017.

Refugee Republic

Refugee Republic  is een multimediaal journalistiek project over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp in Irakees Koerdistan, op 60 kilometer van de grens tussen Syrië en Irak. Met een oppervlakte van 1.142.500 m2 moest deze plek oorspronkelijk plaats bieden aan 38.000 vluchtelingen. Momenteel staan er 58.000 vluchtelingen ingeschreven. Het kamp telt twaalf wijken, tien hoofdwegen en 99 kleinere straatjes. Refugee Republic  won meerdere prijzen, onder meer een Dutch Design Award 2015 en de NFF Digital Storytelling Award 2015.

ZUS

ZUS (Zones Urbaines Sensibles) ontwikkelde voor deze tentoonstelling 101 Straten, de implosie van het publieke domein. Van de Romeinse geplaveide routes, via New Babylon tot aan de hedendaagse shopping mall. De evolutie van bestaande en utopische straten toont de versplintering van het begrip straat en laat zien dat de straat nog volop transformeert. De tekeningen van verschillende straattypologieën worden getoond op de muur van de begane grond en op gekleurde ladders die de verschillende verdiepingen van de toren met elkaar verbinden.

Crimson Architectural Historians

Do You Hear The People Sing? is de titel van een lied uit de opera Les Miserables. Het werd ook gezongen tijdens de betogingen voor meer democratie in Hong Kong in 2014. Crimson Architectural Historians nam de titel van dit lied als titel voor hun bijdrage over de openbare ruimte als plaats voor protest. Een grote panoramische tekening met taferelen van rellen en betogingen, vormt één allegorisch straattafereel waarin architectuur, demonstranten, leuzen en verschillende vormen van autoriteit het verhaal vertellen van de straat als plek waar democratie op een rauwe manier wordt gevormd en gepresenteerd.

!melk

The Strip, de legendarische gokboulevard van Las Vegas, vormt een symbolische tegenhanger van Refugee Republic. The Strip heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld van een straat vol verkeer tot een voetgangersgebied. De kwaliteit van de openbare ruimte is belangrijker geworden. Bureau !melk uit New York kreeg de opdracht om een masterplan en een ontwerp hiervoor te maken, met daarin het allereerste park dat aan The Strip ligt. Alle veranderingen worden hier geïnitieerd door marktpartijen en niet door de overheid. Voor de bijdrage aan deze tentoonstelling werkt !melk samen met architect/auteur Stefan Al.

Lezingen en debatten

De onderwerpen van de tentoonstelling worden verder uitgediept in een serie lezingen en debatten in het museum, georganiseerd in samenwerking met Architectuurcentrum Eindhoven.
De eerste vindt plaats op 25 februari 2016: Tracy Metz, Talkshow De Straat 2.0. In een speciale editie van haar maandelijkse talkshow Stadsleven gaat zij in gesprek met Wouter van Stiphout (Crimson Architectural Historians), Elma van Boxel (ZUS), Jan Rothuizen (Refugee Republic) en Jerry van Eijck (!Melk).

Overige lezingen, telkens op donderdag om 19 uur tot eind juni 2016 in het auditorium van het van Abbemuseum in Eindhoven: zie programma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.