Vergeten Bijenkorf van Dudok

Vergeten Bijenkorf van Dudok

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 20-05-2015

De video documentaire ‘Stad van licht, de vergeten Bijenkorf van Dudok’ gemaakt door journalist Peter Veenendaal gaat over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door de beroemde architect Willem Marinus Dudok. De première van de videodocumentaire was op 14 mei, 75 jaar na het bombardement op Rotterdam.

Modernste warenhuis van Europa

Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. In mei 1940, 10 jaar na de opening, werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement. Het warenhuis werd in de oorlog nog gedeeltelijkopgeknapt, maar midden jaren vijftig werd het afgebroken. Aan de Coolsingel verrees een nieuwe Bijenkorf en Dudoks oude meesterwerk raakte in de vergetelheid. De documentaire brengt Dudoks Bijenkorf weer tot leven met unieke filmbeelden en verhalen.

Bekijk hier de video 

Werk van Dudok

De maker van de documentaire Peter Veenendaal zegt: “Ik ben een enorme bewonderaar van het werk van Dudok. Hier in Hilversum, waar Dudok stadsarchitect was, is zóveel moois te zien. Het Raadhuis trekt nog steeds duizenden bezoekers. Ik vond het Raadhuis net als de meeste liefhebbers het mooiste bouwwerk van Dudok. Tot ik ooit een foto zag van Dudoks oude Bijenkorf in Rotterdam. Ik kende het niet. Maar toen ik het zag was ik meteen verkocht. Toen Veenendaal via internet stuitte op de foto’s van Rotterdammer Jan Sluijter, die een unieke beeldcollectie over de oude Bijenkorf heeft verzameld, ontstond het idee van een documentaire om het vergeten meesterwerk van Dudok weer tot leven te wekken.

Hij dook in de archieven en vond 85 jaar na de opening- nog verrassend veel en onbekend filmmateriaal van het warenhuis. Samen met de foto’s van Sluijter, de uitleg van Dudok-kenner Herman van Bergeijk en de persoonlijke ervaringen van de 97-jarige oud-medewerker Gerrit van Weelderen reconstrueerde Veenendaal het verhaal over de vergeten Bijenkorf van Dudok.

Stad van licht’ wordt binnenkort vertoond op BVN, de satellietzender voor Nederlanders wereldwijd, en op Nostalgienet. Film en achtergrondinformatie zijn te vinden op www.facebook.com/bijenkorfdudok.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.