Waterliniemuseum Holtrop krijgt vorm

Nieuws

Waterliniemuseum Holtrop krijgt vorm

Door: Jacqueline Knudsen | 07-11-2013

Het nieuwe waterliniemuseum Fort bij Vechten,  ontworpen door Anne Holtrop, wordt een belevingsplek rond de Hollandse Waterlinie. Het museum is nu in aanbouw en opent in 2015. Op de foto de situatie in september 2013, waarop de contouren van het museum al zichtbaar zijn. Het bruine gedeelte  is de patio van het toekomstige Waterliniemuseum waarin een grote maquette komt van de Hollandse Waterlinie, van de vesting Naarden tot Slot Loevestein. De 50 meter lange maquette toont alle forten en vestingsteden in messing. Bezoekers kunnen de Waterlinie op de maquette straks ook werkelijk onder water zetten, om de werking van de Waterlinie te kunnen bestuderen. Het totale museum krijgt twee verdiepingen en een grondoppervlak van ca 50×60 meter. Fort Vechten ligt vlakbij Bunnik aan de A12.

Heijmans stort op dit moment ronde betonwanden met een hoogte van ongeveer 8 meter. Architect Anne Holtrop wil dat de betonnen wanden een verweerd en donker uiterlijk krijgen. Heijmans maakte hiervoor een bijzondere kist van 2,5 meter hoogte waarin de wandelementen drie keer boven op elkaar worden gestort. Aan de binnenzijde zit een sleuf in de kist waardoor het verweerde uiterlijk ontstaat, de buitenzijde, die met grond wordt bedekt, is dicht en blijft glad.

Op Fort Vechten werden in 2010-2012 ook een nieuw entreegebouw, een nieuwe toegangsbrug en een coupure door de grondwal gerealiseerd naar ontwerp van  K2architecten

Alvast een kijkje nemen in het Waterliniemuseum  in Fort bij Vechten? De Provincie Utrecht heeft een animatiefilm laten maken rond en in het fort en het museum, die een aardige impressie geeft van het museum en de inpassing in de omgeving van het fort.

[Film Waterliniemuseum]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.