Wolfert Lansing school ontworpen als circulair bouwpakket

Nieuws

Wolfert Lansing school ontworpen als circulair bouwpakket

Door: Petra Starink | 08-09-2021

In Bergschenhoek is het door cepezed en cepezedinterieur ontworpen schoolgebouw van Wolfert Lansing officieel geopend. Om het groeiende aantal leerlingen te huisvesten is naast het eerdere, tijdelijke onderkomen een volledig nieuw gebouw gerealiseerd. De school is ruim 5.500 m² groot en drie bouwlagen hoog. Het ontwerp heeft met de cortenstalen borstweringen een stoere aanblik.

Ingebed in landschappelijke omgeving

Het gebouw is autonoom, alzijdig en het eerste in deelgebied De Beeldentuin, waar kloeke bouwvolumes ‘op een sokkel’ komen die losjes maar samenhangend worden ingebed in een groen-blauwe, landschappelijke omgeving. Wolfert Lansing staat prominent aan het zuidoostelijk eind van het gebied, direct tegenover het gemeentehuis van Lansingerland. Aan de noordoostkant van de school wordt een bestaande waterloop langs de provinciale weg nog doorgetrokken, wat het autonome karakter straks nog versterkt. De andere gebouwzijden zijn begrensd door groenstroken en een riant schoolplein.

Cortenstalen borstweringen

De plint is transparant en bevat onder meer uiteenlopende praktijkruimten en -lokalen. De verdiepingsgevels hebben bandramen en op een aantal plekken transparante vliesgevels van vloer tot plafond. De Corten-stalen borstweringen sluiten goed aan op het beeldkwaliteitsplan, dat vroeg om saffraankleuren. Hierdoor krijgt het gebouw een stoer en industrieel karakter, dat in het interieur is voortgezet.

Atrium met veel daglicht

De plattegronden zijn georganiseerd in schillen. De binnenste schil bestaat uit een daglichtrijk atrium. Dit vormt het dynamische hart van de school en is geprogrammeerd als aula met onder meer een praktijkrestaurant, een grote tribunetrap en informele studieplekken. Eromheen ligt een ring met de hoofdontsluiting, waaraan de gezamenlijke functies als de leerpleinen en facilitaire functies grenzen. De buitenste schil bevat de lesruimtes langs de gevels.

Interieur heeft een robuuste en industriële sfeer

Deze indeling maakt het gebouw leesbaar en inzichtelijk. Ook maakt ze dat de dynamiek in het gebouw geleidelijk verloopt van levendig in het hart tot rustig in de lokalen. Passend bij het middelbaar onderwijs heeft het interieur een robuuste, functionele en industriële sfeer en esthetiek. Daarin is beton gebruikt voor de constructie en hout voor onder meer de grote tribunetrap in het atrium.

Ontworpen en gerealiseerd als circulair bouwpakket

De school is door cepezed ontworpen en gerealiseerd als circulair bouwpakket. Voor de draagconstructie is gebruik gemaakt van het modulaire betonbouwsysteem CD20. Dit bestaat uit een combinatie van ranke prefab kolommen van 20 x 20 cm en ribbenvloerplaten van 3,60 m x 7,20 m. De ribben daarvan zijn ook slechts 20 cm dik, de velden daartussen zelfs slechts 12 cm. Zonder gebruik van liggers rusten de platen direct op de kolommen, waarbij de componenten zijn verbonden met stalen bevestigingselementen. Het systeem is schoon, droog en snel te monteren, terwijl het ook gemakkelijk weer is te demonteren en de componenten eenvoudig zijn te hergebruiken. De afwezigheid van liggers maakt bovendien dat er geen obstakels voor de installaties zijn en de bouwlagen bij een reguliere vrije hoogte in totaal minder hoog zijn.

Duurzaamheid

Het ontwerp is niet alleen circulair, maar ook op andere vlakken duurzaam. Zo is het CD20-systeem lichtgewicht en verbruikt het dus een minimum aan materiaal. Ook is de draagstructuur flexibel in te delen en zowel horizontaal als verticaal makkelijk uit te breiden. Voor de energievoorziening maakt het gebouw gebruik van een wko-installatie en zonnepanelen, terwijl het geen aardgasaansluiting heeft. De witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht, waardoor het gebouw minder snel opwarmt. Met veel daglichttoetreding en een goede ventilatie voldoet Wolfert Lansing aan alle normen van Frisse Scholen Klasse B. Op termijn is het gebouw bruikbaar voor andere functies, bijvoorbeeld als kantoor- of zorggebouw. Met een bouwkostenniveau van nog geen € 1000,- per m² is het project bovendien zeer kostenefficiënt gerealiseerd.

Fotografie: Lucas van der Wee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.