Woongebouw voor mensen met ASS

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Woongebouw voor mensen met ASS

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-07-2023

Woonzorggebouw De Hoekstee (Rotterdam) biedt alle mogelijkheden voor mensen met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) en hun begeleiders. Hiertoe ontwierpen de architecten Simone Drost, Theo Kupers en Harm Janssen een licht en optimistisch zorggebouw. Een gebouw dat zowel beschermt en beschut maar gelijktijdig ook naar buiten is gericht en haar bewoners stimuleert.

In De Hoekstee leven 35 bewoners met ASS en hun begeleiders. De nieuwbouw vervangt een naar binnen gekeerd woonzorggebouw uit de jaren tachtig dat niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen voor zorg en begeleiding. De oudbouw was bovendien uitgewoond en beantwoordde niet aan de huidige energie- en klimaateisen.

Het nieuwe gebouw heeft aan de gevels een lichte witte baksteen, glanzende aluminium kozijnen en een zandkleurige plint. Daarmee sluit De Hoekstee zowel aan op de baksteenpanden als op de meer modernistische architectuur in de directe omgeving. De zonneschermen aan de gevels zijn door bewoners individueel te bedienen terwijl de hoge geluidsabsorptie de geluidsprikkels zo laag mogelijk houdt. In het interieur zorgen de gekozen natuurlijke materialen – zoals hout voor de lambrisering en trappen – voor rust.

Begeleid zelfredzaam

Als uitgangspunt voor de vervangende nieuwbouw formuleerden de architecten en opdrachtgever Middin gezamenlijk de wens om een duurzaam woonzorggebouw te realiseren waarin zelfstandigheid en zelfredzaamheid centraal zouden staan, ondersteund door een coachende manier van begeleiden. Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten en Grip Studio zetten dat om in een gebouw dat van binnen naar buiten ontworpen is – met de eigen studio van de bewoners als kern en daaromheen volop plekken voor ontmoeting én afzondering.

Zonnepanelen, een WKO, lage temperatuursverwarming in de vloeren, WTW per woning, tripel glas en een dali dimsysteem voor het algemene licht maken De Hoekstee energieneutraal.

De studio als veilig thuis

De studio’s van de bewoners zijn in De Hoekstee het ultieme privédomein, met een eigen woonslaapkamer, een badkamer en een pantry. In deze veilige ruimtes kunnen bewoners zich desgewenst onttrekken aan de vele prikkels die het leven geeft. In de gedeelde ruimtes is er bewust een overmaat aan ruimte gecreëerd zodat bewoners elkaar kunnen passeren zonder in elkaars ‘ruimte’ te treden.

Woongroepen

De 35 bewoners van De Hoekstee leven in vier woongroepen met acht studio’s. Elke woongroep heeft een gezamenlijke woonkamer met keuken, een werkplek voor de begeleiders en een terras of balkon voor ontspanning en ontmoeting. De Hoekstee bezit daarnaast voorzieningen als een slaapwacht, een gezamenlijke wasruimte en fietsenberging en drie extra studio’s voor crisisopvang.

Drie van de vier woongroepen in De Hoekstee zijn horizontaal georganiseerd over de drie bouwlagen van het pand; zo zijn de woongroepen omwille van de rust en veiligheid van de bewoners van elkaar gescheiden. De vierde woongroep is verticaal over drie verdiepingen ondergebracht met een centrale verbindende trap, die bewegen stimuleert. Deze woongroep is bestemd voor mensen die zelfstandiger kunnen leven of juist extra privacy nodig hebben.

Groen

In nauwe samenwerking met studenten van de Aeres Hogeschool in Wageningen en zorgorganisaties voor en experts op gebied van mensen met ASS deden Simone Drost en Harm Janssen (Grip Studio) aanvullend onderzoek naar de betekenis van tuinen voor mensen met ASS. Omdat de betekenis groot is, hebben de architecten het gebouw in zijn tuinen verankerd. De tuinen rondom zorgen voor rust, aarding, structuur en beweging. Maar ook voor uitdaging, levensenergie en ontmoeting. Tegelijkertijd werken ze als buffer voor bewoners die afstand nodig hebben tot de buurt.

Hergebruik

Planet Lab Architecture keek in de haalbaarheidsfase van De Hoekstee met opdrachtgever Middin naar de kansen voor herstructurering met verdichting in dit project. Bijvoorbeeld als de zorgfunctie vervalt en het gebouw is in te zetten voor een regulier woongebouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.