Braaksma & Roos wint herontwikkeling Dr. Landmanschool in Helvoirt

Prijsvragen

Braaksma & Roos wint herontwikkeling Dr. Landmanschool in Helvoirt

Door: Petra Starink | 29-03-2021

Braaksma & Roos Architectenbureau en VEVAG BV hebben het winnende ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van de oude Dr. Landmanschool in Helvoirt. De jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade, wees het plan ‘Het Huis voor Vincent’ unaniem aan als winnaar van de prijsvraag die in 2020 door de gemeente Haaren werd uitgeschreven. De jury sprak van ‘een compleet en aantrekkelijk plan met veel potentie voor het dorp, ook dankzij de slimme programmering’. De gemeente Vught zal, volgens de vastgestelde regels, de gebouwen verkopen aan VEVAG BV, zodat het winnende plan uitgevoerd kan worden.

Belangrijke rol voor van Gogh

Om tot een inclusief ontwerp te komen heeft het team van Braaksma & Roos zich ondergedompeld in de verhalen van het dorp, waar Van Gogh een bijzondere rol in speelt. De Dr. Landmanschool aan de Kastanjelaan en de naastgelegen directeurswoning zijn al ruim 100 jaar beeldbepalend in Helvoirt en dragen door de geschiedenis heen op verschillende wijzen bij aan het welzijn in de gemeenschap.

Het Huis voor Vincent

Liggend aan een wandelroute door het dorp, de Van Gogh fietsroute, Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en te midden van het toekomstige Van Gogh Nationaal Park, is het gebouw een spil in het dorp en biedt het een fantastische kans voor de cultureel erfgoed-organisatie Van Gogh Helvoirt om zowel de rol van verbinder als katalysator te vervullen voor huidige én nieuwe gebruikers. Een plek voor uitwisseling van kennis, inspiratie en zorg voor elkaar; het Huis voor Vincent.

Gebruik van circulaire materialen

Het gebouw en de plek worden opnieuw geladen met een fris programma waarbij de oorspronkelijke structuur van het gebouw zo veel mogelijk wordt hersteld en versterkt. Monumentale waarden worden optimaal benut en er wordt zo veel mogelijk verduurzaamd en gebruik gemaakt van circulaire materialen. Er is hier straks een Van Gogh expositie te zien met winkel, een educatieve keuken, een ontvangstplek en informatiepunt, woonfuncties voor begeleid wonen en artists in residence. Door het terugbrengen van een veranda krijgt het gebouw een hernieuwd en toegankelijke entreegebied en krijgt de voortuin weer een inclusief karakter. De bloementuin aan de voorzijde verwelkomt de bezoeker met echte Van Gogh bloemen.

Aansluiting op fiets -en wandelroutes

De aansluiting op fiets- en wandelroutes maken de plek toegankelijk voor ontmoeting en samenkomst. Door slim om te gaan met de inpassing van het programma is het mogelijk om de achtertuin te voorzien van een transparante serre en een paviljoen. De achtertuin biedt ruimte voor de gebruikers om workshops en exposities te organiseren. Er kan worden getuinierd waarbij de gewassen door Van Gogh Kitchen worden gebruikt voor thematische maaltijden uit de tijd van Vincent.

Kwaliteit van het ontwerp

Over het winnende plan ‘Het Huis voor Vincent’ merkte de jury onder meer op dat de relatieve eenvoud goed past in de dorpsstructuur en bijdraagt aan de omgeving. De historische analyse en de intrinsieke kwaliteiten van het gebouw en de plek liggen aan de basis van het plan. Er werd dan ook waardering uitgesproken voor de kwaliteit van het ontwerp dat teruggrijpt op de originele architectuur en waarin een beeldbepalende veranda wordt teruggebracht. “De mix van gebruikers en van sociale en culturele functies in dit plan en de vernieuwde achtertuin vormen een toevoeging voor het dorp. Er is sprake van een veelheid in soorten woningen, met begeleid wonen in zelfstandig verhuurde appartementen in het hoofdgebouw.”

Prijsvraag herontwikkeling Kastanjelaan 10-12 Helvoirt

Voor de verkoop van de Oude Dr. Landmanschool en de naastgelegen oude directeurswoning in Helvoirt schreef de gemeente Haaren in 2020 een openbare prijsvraag uit onder teams van ontwikkelende partijen en architecten. Gevraagd werd om een voorstel voor herontwikkeling van deze gebouwen met aandacht voor zowel ruimtelijke kwaliteit als maatschappelijk rendement. Uit de 17 teams die zich hadden aangemeld voor deelname werden er drie geselecteerd om een plan te maken. De plannen werden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Floris Alkemade (architect FAA, voorzitter), Peter Blankenstein (onafhankelijk adviseur wonen en zorg) en Anne-Marie Rakhorst (ondernemer en eigenaar Duurzaamheid.nl); Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) was secretaris van de jury. Architectuur Lokaal begeleidde de programmering en uitvoering van de competitie.
Lees hier het juryrapport

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.