Braaksma & Roos transformeert oude stationsgebouw Delft

Braaksma & Roos transformeert oude stationsgebouw Delft

Nieuws
Door: Petra Starink | 03-04-2017

Braaksma & Roos Architectenbureau gaat het ontwerp maken voor de transformatie van het oude stationsgebouw van Delft, in het hart van de Spoorzone. In samenwerking met de nieuwe eigenaar Open Development wordt het oude stationsgebouw getransformeerd tot een bruisende horeca-hotspot met restaurant en terras aan het nieuwe park Spoorloos.

De belangrijkste uitdaging bij deze transformatieopgave is om het oude station weer tot een spil te maken in het stedelijk weefsel,” zegt architect Job Roos. “Het is een markant monument met z’n asymmetrische opzet en opvallende toren. In de huidige context is het een van de weinige overgebleven historische gebouwen en daarmee een boegbeeld voor de geschiedenis van dit stukje Delft.

Magie van het stationsgebouw

Het gebouw zal straks een belangrijke relatie aangaan met het nieuwe station en de entree van het stadskantoor en is direct via de ondergrondse fietsenstallingen verbonden met de sporen. Het gebouw verbindt straks de nieuwe groenzones van park Spoorloos en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark.” “In essentie was het station een doorwaadbare plek met verschillende sferen – de centrale ontvangsthal, de drukke doorgangen naar het perron en de meer besloten wachtkamers,” vertelt Roos. “Nu de sporen zijn verdwenen is de “magie” van het stationsgebouw vervlogen. De herbestemming biedt ons de kans om de magie weer terug te brengen en het monument tot een levendige publieke plek met verschillende sferen te maken.”

Dynamisch hart

De centrale ontvangsthal is straks weer het dynamische hart van het station met een bar en open keuken. In de voormalige wachtruimten kan men lunchen en dineren en aan de achterzijde krijgt het gebouw een link naar een geheel nieuwe groene wereld. De achtergevel zal straks een tweede voorzijde worden met een fantastisch terras en een nieuwe eigentijdse “perronoverkapping”, als knipoog naar het verleden. De verdieping en kap van het gebouw, oorspronkelijke gebruikt als dienstwoningen van de stationschef en -opzichter, worden getransformeerd tot lichte werkruimten, ontsloten door eigen entrees.

Meer info over Spoorzone Delft

Projectgegevens
Project: Transformatie monumentale stationsgebouw Delft
Opdrachtgever: Open Development
Architect: Braaksma & Roos Architectenbureau
Programma: horeca en kantoren
Omvang: 2.400 m2
Start bouw: Q3 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.