Wie ontwerpt NL-Vlaams paviljoen Frankfurter Buchmesse

Wie ontwerpt NL-Vlaams paviljoen Frankfurter Buchmesse

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 19-01-2016

Buschmesse FrankfurtDe Frankfurter Buchmesse wordt van 19 tot en met 23 oktober 2016 gehouden en is de grootste boekenbeurs ter wereld. Nederland en Vlaanderen zijn gastland, de organisatie van het gastlandschap is in handen van het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het organisatieteam vraagt architecten en ontwerpbureaus op een voorstel te doen voor het ontwerp van het gastlandpaviljoen.

Met het gastlandschap willen Vlaanderen en Nederland de breedte en de rijkdom van de hedendaagse Nederlandstalige literatuur laten zien. Het paviljoen is een visitekaartje voor de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse architectuur en vormgeving.

Eisen aan ontwerp

Het paviljoen moet ruimte bieden aan een theater, een museum een boekwinkel en 2 persbalies. Belangrijk bij het vormgeven van de ruimte is het beoogde contrast met de omringende zakelijke atmosfeer van het beursterrein. Het paviljoen moet de identiteit van het gastlandschap dragen, de visuele herkenbaarheid uitstralen, ruimte bieden aan het ambitieuze programma en een natuurlijke thuishaven zijn voor alle Vlaamse en Nederlandse uitgevers en schrijvers. Van het ontwerpbureau wordt ervaring gevraagd in opdrachten van een vergelijkbare aard en omvang, in een internationale context. Daarnaast beschikt het bureau over medewerkers die vloeiend Nederlands, Engels en Duits spreken.

Opdrachtgever

De opdracht wordt verstrekt door het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam; bij de procedure zijn het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (Rotterdam) en het Vlaams Architectuurinstituut VAi (Antwerpen) betrokken. Voor ontwerp en vormgeving van het paviljoen is een bedrag van € 80.000 beschikbaar.

Geïnteresseerde bureaus kunnen hun belangstelling vóór 1 februari kenbaar maken met een korte motivatie, een profiel van het bureau en een klein portfolio, in een mail aan bas.pauw@frankfurt2016.com. Bureaus die worden uitgenodigd om deel te nemen aan de pitch ontvangen een vergoeding van € 2.500 voor hun inzending.

Foto: onserfdeel.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.