Winnaars Willem Diehlprijs 2021

Prijsvragen

Winnaars Willem Diehlprijs 2021

Door: Petra Starink | 29-09-2021

De winnaars van de Willem Diehlprijs 2021 zijn bekend. Gebouw KB ontworpen door HofmanDujardin & Schipper Bosch in opdracht van IPKW won de vakjuryprijs, basisschool De Wijzer van NEXIT Architecten in opdracht van Stichting Delta Scholengroep won de publieksprijs. De prijzen zijn 28 september uitgereikt. De Willem Diehlprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en is de Arnhemse architectuurprijs voor de beste restauratie, renovatie, transformatie en herbestemming.

Gebouw KB HofmanDujardin Schipper Bosch

Betonnen kathedraal

Volgens de jury is de ruimtelijke kwaliteit van Gebouw KB meer dan bij de overige finalisten een gegeven, ‘maar zelfs een schitterende betonnen kathedraal als deze kan in de verkeerde handen compleet worden verruïneerd’. De jury is onder de indruk van de visie en vasthoudendheid waarmee Schipper Bosch ‘op voorbeeldig tegendraadse wijze’ dit voormalig industriegebied stap voor stap ‘innoveert’, zoals restaureren hier heet. Gebouw KB is een voorbeeld van deze strategie van learning by doing, de kennis die eerder werd opgedaan is hier toegepast, maar bovenal vormt Gebouw KB zelf een schoolvoorbeeld van een renovatie en innovatieve invulling van een monumentaal industriepand en heeft zo een positieve maatschappelijke impact. Lof is er ook voor de Bunkerboerderij en Het Scharnier, ‘beiden stralen een aanstekelijk enthousiasme uit en onderscheiden zich op het gebied van duurzaamheid’.
Bekijk hier het juryrapport https://casa-arnhem.nl/event/willem-diehlprijs/.

Basisschool De Wijzer NEXIT Architecten

Willem Diehlprijs

De Willem Diehlprijs is in 2007 door CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonische erfgoed te stimuleren. Voorgaande winnaars waren onder meer De Transformatie (2015), Theater a/d Rijn (2017) en Het Gelders Huis (2019).

Foto: Gebouw KB

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.