Posterijen Zaanse stijl

Project kort

Posterijen Zaanse stijl

Door: Jacqueline Knudsen | 17-07-2022

De appartementen op de locatie van het voormalige postkantoor in centrum Krommenie zijn onlangs in gebruik genomen. Een mix van starters en senioren bewonen De Posterijen. Vorig jaar, in de luwte van de lockdowns, is de bouw afgerond van het appartementencomplex. Met een golvende daklijn en fijnzinnig maatwerk in aquatinten is het gebouwd rondom een bestaande boomgroep op een krappe locatie.

De iconische Zaanse houtarchitectuur waaronder ook pronkgevels, is een logische cultuurhistorische inspiratie voor het ontwerp van Manon Pattynama. De archetypische driedeling per gevelsegment wordt door een vloeiende daklijn verbonden en weerspiegelt de iconische pronkgevels. Door de segmentering toont het complex de kleinere korrel van de Zaanse perceelbreedte met elk een eigen daklijn, waarbij de daklijn zijn gemoderniseerd (zie schets).

Gevelmaterialen

De buitengevels waren in hout ontworpen, echter op verzoek van de opdrachtgever is gekozen voor een onderhoudsvrij materiaal. Het vijfjaarlijks schilderen is niet alleen erg kostbaar maar ook niet bepaald duurzaam. Om toch een houtproduct toe te passen is gekozen voor Werzalit. De belangrijkste grondstof voor de producten uit Werzalit is hout. In Duitsland wordt industriehout gebruikt, dat afkomstig is uit bossen in een kleine straal van minder dan 100 kilometer. De milieumanagers in het bedrijf letten erop, dat het bij de houtleveranciers uitsluitend PEFC-gecertificeerde bosbedrijven betreft.

Vanuit de hal betreed je een complexe maar warme intieme binnenwereld van de hof. Hier krijgen de gevel reliëf dankzij in klamp gemetselde in dikformaat gesinterde gevelsteen die door het reliëf van de frog een extra textuur krijgt (zie detailfoto).

Kleurgebruik

Met de Zaanse Kleurenwaaier van de stedenbouwkundige zijn voor de buitengevel groene en aqua tinten gekozen, die verwateren naarmate de gevel terugspringt, juist omdat hier door de afstand en schaduwwerking een lichtere kleur meer evenwicht brengt.

Door de rooilijn terug te laten springen voegt het plan zich elegant in de kleinschalige context. Het complex meandert om de bestaande bomen. Door het behoud van de bomen lijkt het alsof het daar al heel lang staat.

Het diverse programma met detailhandel in de plint aan de voorgevel, de zijgevel studio’s en de inrit van de open parkeergarage, houdt het maaiveld levendig en borgt de sociale controle. De hoge en ruimtelijke studio’s profiteren van het hoogteverschil in het terrein met een royaal terras. Hierboven vormen twintig appartementen een binnenhof. Deze zijn zowel voor starters als senioren geschikt en toegankelijk, met elk een eigen parkeerplek.

De centrumlocatie waar jarenlang het voormalige postkantoor uit de zeventiger jaren een dode hoek vormde, leeft weer volop overdag én ’s avonds door de gemengde invulling, achter het groene filter van de behouden bomen. 

Fotografie Jeroen Musch

 • Naam project: De Posterijen
 • Locatie: Noorderhoofdstraat 10 Krommenie
 • Opdrachtgever: Idéfix C.M
 • Programma: Nieuwbouw 22 appartementen en studio’s, 3 winkels en garage
 • Architectenbureau: Pattynama Ahaus Architectuur (PAA)
 • Ontwerper: Manon Pattynama
 • Constructeur: Schaap Bouwadvies
 • Aannemer: van der Gragt
 • Opgeleverd 2021
 • Bruto vloeroppervlakte 2712 m2
 • Bouwsom EUR 2.300.000

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.