Achmea Campus

Achmea Campus

Door: Petra Starink | 24-09-2013

In Apeldoorn heeft ADP architecten de volledige innovatieve kantoorcampus ontworpen voor verzekeraar Achmea. Beeldbepalende drager is de Veluwe. Het open kantoorlandschap vloeit letterlijk van binnen naar buiten. Het gebouw is 16 september 2013  geopend. 

ADP architecten creëerde  een state-of-the-art corporate werkomgeving voor circa 4.000 medewerkers van Achmea. Verweving van werk en natuur biedt een zeer hoogwaardige werkomgeving waar de mens centraal staat.
Toen de architecten van ADP Marc a Campo en Erik Wiersema de locatie analyseerden, kwamen ze tot de conclusie dat het terrein zich uitstekend leent voor een campus: een bebouwing met een lage dichtheid,  in de natuur, en met een optimaal contact tussen interieur en omgeving. “Daarom hebben wij het programma van eisen in een aantal gebouwen ondergebracht, en niet in één groot complex, “vertelt Erik Wiersema. “Die bouwdelen zijn zo gegroepeerd dat zij de buitenruimte omarmen: het landschap wordt daardoor ‘gevangen’, maar spoelt tegelijk als het ware tussen alle gebouwen door. Zichtlijnen worden diep het gebied ingetrokken, zodat gebouwen vanuit allerlei standpunten goed waarneembaar zijn.” Van het masterplan is  circa 60% gerealiseerd. Binnen het concept is er nog uitbreiding mogelijk van ongeveer 25.000 m2.

Ontmoetingsgebouw

Het middelpunt van de campus is het ontmoetingsgebouw. Dit ronde gebouw is dé openbare entree- en ontmoetingsplek voor medewerkers en bezoekers, met een vergadercentrum en een restaurant met 900 zitplaatsen. In de entree van het ontmoetingsgebouw loopt het Veluws groen letterlijk het gebouw binnen. De kleuren en materialen van het interieur zijn, in lijn met het door ADP ontwikkelde concept, gezocht in de Veluwe zelf. Vanuit het ontmoetingsgebouw loop je via loopbruggen en door het groen naar de verschillende kantoorgebouwen met in totaal zo’n 4.000 werkplekken. De kantoorgebouwen met hun meanderende gevel en horizontale strookramen hebben maximale verbondenheid met het bos. De paviljoens staan als losse vergaderruimtes midden in de natuur.

In 1966 was Centraal Beheer (nu Achmea) pionier op het gebied van het open landschapskantoor met het beroemde gebouw van Herman Hertzberger. In 1996 was daarna Interpolis (nu Achmea) koploper op het gebied van flexibel werken of Het Nieuwe Werken.

Projectgegevens

Locatie Laan van Malkenschoten 20, Apeldoorn
Architect ADP architecten, Marc a Campo, Erik Wiersema, Wim Woensdregt
Interieurarchitect Ex Interiors BV/ Odette Ex en Hetty Keiren
Landschapsarchitect Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur/ Frans Boots en Gert-Jan Wisse
Landschap 10,2 ha
Oppervlakte fase 1 62.150 m²
Oppervlakte fase 2 24.320 m2
Tekst ADP architecten
Fotografie Gerard van Beek

Het Amsterdamse architectenbureau ADP  is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp, inclusief het landschap, de stedenbouw, infrastructuur, gebouwen en het interieurontwerp. Voor deze omvangrijke opdracht versterkte het team zich met Bureau B+B en Ex Interiors.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.