Restauratie Ventoseflat

Restauratie Ventoseflat

Door: Petra Starink | 17-09-2013

In Eindhoven staat de Ventoseflat, dit is een uniek monument met een bijzondere geschiedenis. Tot 1923 was dit complex de sigarenfabriek Van Gardinge. Het gebouw kwam in 1927 in handen van de NV Exploitiemaatschappij Ventose uit Amsterdam. In opdracht van Ventose werd de fabriek verbouwd. De Amsterdamse School architect J.M. van der Mey tekende voor het ontwerp.

Al vanaf 1996 hebben de Eindhovense architecten|en|en aandacht voor het woongebouw gehad en vanaf 2009 is gestart met het maken van een uitgebreid restauratieplan. Het restaureren, van met name de buitengevel was een complexe opgave. Door de jaren heen is het gebouw verschillende malen gerenoveerd, waarbij de originele ramen met roedenverdeling en het smeedwerk verdwenen zijn, daarnaast is vrijwel het gehele metselwerk geschilderd. Deze ingrepen in combinatie met jarenlang achterstallig onderhoud resulteerden in de renovatie-look die het gebouw kenmerkt.

Oorspronkelijke elementen

Bij de restauratie is uitgegaan van het terugbrengen van de oorspronkelijke elementen, kleuren en afwerkingen. Dit werd vastgelegd na een speurtocht in oude tekeningen, foto’s en verfproeven op locatie. Naast het terugbrengen van oorspronkelijke elementen heeft ook een zorgvuldige update plaatsgevonden naar het hedendaagse woningniveau. Met het oog op energieverbruik en comfort is de binnenzijde van het gebouw geïsoleerd en van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning voorzien. Aan de achterzijde heeft op de woonverdieping van de maisonnettewoningen een verbreding van de balkons plaatsgevonden waardoor bruikbare buitenruimte is ontstaan. Door deze ingrepen is de Ventoseflat weer een levend monument geworden.

Projectgegevens

Locatie Mathildelaan, Eindhoven
Architect architecten|en|en
Opdrachtgever Gemeente Eindhoven
Opdracht 2009
Oplevering februari 2013
Bruto oppervlakte 5760 m2
Fotografie Basephotography

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.